Обрадовић претплаћен на Фајнал фор

Агенције
Обрадовић претплаћен на Фајнал фор

Каунус - Ученик није успио да надигра учитеља који је наставио да пише историју најјачег европског клупског такмичења.

Жалгирис Шарунаса Јасикевичијуса није имао одговор на домаћем терену против Фенербахчеа Жељка Обрадовића, који је добио обје утакмице и са 3:1 у четвртфиналној серији елиминисао Литванце. Србину је ово 27. сезона као тренеру, а 24. пут је предводио екипу у Евролиги или Купу европских шампиона. Једино у сезони 2012-13. није био учесник елитног такмичења, када је узео паузу након одласка из Панатинаикоса. Фенербахче се пети узастопни пут пласирао на завршни турнир Евролиге, а Обрадовић је 18 пута довео своју екипу до Ф4.

- Посебно је када схватите да клуб пре тога никада није био на Фајнал фору. Задовољан сам јер су играчи на окупу већ неколико година, због чега имамо прилику да радимо у континуитету. Упркос свему што смо заједно остварили, некако смо и даље гладни. Без мотивације ништа није могуће. Зато бих желео да честитам играчима. Пронашли су начина да буду мотивисани. Тако треба да остане и у наставку такмичења - рекао је Обрадовић.

Фенер ће у полуфиналу играти против побједника серије између Анадолу Ефеса и Барселоне, а турски тим води 2:1 у серији, док је четврти меч игран у петак навече. Други меч у Каунасу пропустио је Никола Калинић због повреде рамена.

- Медицинско особље је рекло да ће урадити све што је у њиховој моћи. Тренутно се чини да би могао да пропусти неколико седмица. Не знам, нисам сигуран - додао је Обрадовић.

Екипе Партизана и Хувентуда Србин је довео до титуле првака Европе 1992, односно 1994. године, исто се десило са Реал Мадридом 1995, а годину дана касније је са тим клубом изгубио борбу за треће мјесто у Купу европских шампиона. Са Бенетоном је 1998. на финалном турниру у Барселони освојио треће мјесто побиједивши управо свој први клуб који је тренирао, Партизан. Затим је почела ера Обрадовића и Панатинаикоса. Жељко је освојио пет титула првака Европе с атинским “зеленима”, а још их је три пута водио до најбоље четири екипе. Једном су били вицешампиони и два пута трећи у Евролиги. Од када је у Фенеру, Обрадовић је само једном пропустио да уђе на финални турнир, и то у својој првој сезони када је истанбулски тим изгубио у Топ 16 фази. У Мадриду је Обрадовић 2015. освојио треће мјесто, 2016. је у Берлину поражен од ЦСКА, 2017. је титула освојена у Истанбулу побједом у финалу против Олимпијакоса, да би прошле сезоне Фенер опет био вицешампион Европе послије пораза од Реала. Фајнал фор ће бити одржан од 17. до 19. маја у Виторији, дому Басконије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана