Novak opet posrnuo, Čiliću titula u Kvinsu

B92
Novak opet posrnuo, Čiliću titula u Kvinsu

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, poražen je u finalu Kvinsa od Marina Čilića, poslije tri odigrana seta, preokreta i velike 'maratonske' borbe.

Hrvatski teniser je poslije tri časa igre bio bolji od nekada najboljeg igrača svijeta – 5:7,7:6 (4), 6:3.

Čilić je tako došao do svoje 18. titule u karijeri, a druge u Londonu na kompleksu Kvinsa, prve poslije 2012. godine i pobjede nakon diskvalifikacije Davida Nalbandijana.

Srbinu su glave došle neiskorišćene prilike u drugom setu, jedna meč lopta propuštena na 5:4, ali i prednost od 4:1 u taj-brejku i gubitak šest poena zaredom.

Čilić je bolje počeo duel, pritiskao servis Srbina od samog početka i samim tim prvi stigao do brejk lopti.

Ukupno šest nije iskoristio, da bi u 12. gemu prvog seta Novak došao do nekoliko brejk-set lopti, od kojih je jednu iskoristio i tako riješio taj dio igre u svoju korist.

Drugi set počeo je slično kao i kraj prvog. Đoković ovoga puta ne uspijeva da iskoristi mentalnu prednost iz prvog seta i propušta neke brejk prilike, a zatim Čilić stabilizuje igru i uspijeva da dođe do egala.

Đoković je imao priliku u desetom gemu da završi meč, ali je Marin sjajnim servisom spasao meč loptu i ipak nekako došao do gema, pa su serviseri bili sigurni sve do taj-brejka.

U taj-brejku srpski teniser je mnogo bolje počeo, dobro i servirao i došao do početnih 4:1. Ipak, Čilić opet hvata priključak, a Novakovom petom duplom dolazi i do poravnanja rezultata i 4:4, a onda gubi još tri poena i duel odlazi u odlučujući set.

Marin je evidentno bio bolji igrač u trećem dijelu igre, a do pobjede je stigao kada je iskoristio drugu brejk loptu u osmom gemu seta, a onda izuzetno mirno odservirao za titulu, svoju ukupno 18. u karijeri, i time potvrdio da se na travi sjajno osjeća i da mu ona poprilično dobro 'leži.

Đoković ove ATP Tur nedjelje nije branio nijedan bod, tako da ga očekuje 'skok' na listi, a očekuje se da od ponedjeljka bude 17. teniser svijeta.

Ovo će biti dan upisan u istoriju hrvatskog tenisa, s obzirom da su, sa samo nekoliko sati razmijana, i Borna Ćorić i Marin Čilić osvojili titule na travnatim podlogama Halea i Kvinsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana