Највећа срамота у историји њемачког фудбала

nezavisne.com
Највећа срамота у историји њемачког фудбала

Свјетска титула 2014, Куп конфедерација 2017, свих десет побједа у квалификацијама за Русију, а онда пад са звјезданих висина у најдубљи амбис. Тај пут су за четири године прешли “панцери”, губитници Мундијала 2018, што је угледни “Билд” окарактерисао као “највећу срамоту у историји њемачког фудбала”.

Лист је након пораза од Јужне Кореје (0:2) и испадања у групној фази тим поводом објавио исту насловницу као и прије четири године након величанственог тријумфа над Бразилом (7:1) - “Без ријечи”. Тада је то било у знак одушевљења, а сада због шока, који су неуспјешни браниоци трофеја приредили навијачима. “Кикер” је такође био кратак и јасан – “Аут”.

“Заслужили смо да будемо елиминисани”, поштено је рекао Мануел Нојер, голман четвороструких шампиона планете.

“Нисмо били убједљиви ни у једном мечу. Ово није била Њемачка коју сви знамо. Све је било јадно. Чак и да смо прошли у нокаут фазу, одмах бисмо били елиминисани”, рекао је он.

Ни Фудбалски савез није хтио било коме да замазује очи. Јавно, на званичном Твитер-профилу издато је саопштење-извињење.

“Драги навијачи, разочарани смо као и ви. Мундијал је сваке четири године и знамо да сте много очекивали. Жао нам је што нисмо играли као свјетски шампиони, и колико год да је болно, заслужили смо овакав резултат. Славили смо заједно 2014, али у фудбалу морате прихватити и поразе, и да кажете ривалима да су били бољи. Честитамо Шведској, Мексику и Јужној Кореји и захваљујемо се Русији на гостопримству”, стоји у наводима ФС Њемачке, који је дао примјер понашања свима у свијету фудбала.

Нико није изговорио тешке ријечи, нема увреда, пребацивања одговорности, блаћења судија, омаловажавања ривала... Нијемци су спортски прихватили крах, какав не памте. Прије Русије, већ у првој фази Мундијала били су избачени давне 1938. године, када се одмах играло по нокаут систему. Тада је Швајцарска била боља (2:4 у поновљеном мечу, у првом било 1:1).

“Нисам могао да замислим да ће се све овако завршити”, истакао је селектор Јоаким Лев, који ову функцију обавља већ 12 година.

“Свјестан сам да сам одговоран за дебакл. Међутим, не мислим да долазе црни дани за наш фудбал. Овако нешто се дешавало и другим велесилама. Битно је само да извучемо поуке.

Занимљивости

До меча са Јужном Корејом, Њемачка је на СП имала свих пет побједа над азијским екипама, уз гол-разлику 19:3.

“Панцери” су у десет квалификационих дуела за Мундијал 2018. постигли 43 поготка, а примили само четири.

Пред СП, Нијемци су везали пет утакмица без побједе, до генералне пробе са Саудијском Арабијом (2:1).

Од осам бивших првака, у завршници СП 2018. биће их шест: Бразил, Уругвај, Аргентина, Енглеска, Француска, Шпанија.

Проклетство шампиона

Испадањем Њемачке у првом кругу настављена је традиција страдања свјетских првака. Прије четири године у Бразилу Шпанија није прошла групу, Италији се десило исто 2010. у Јужној Африци, а Француској 2002. у Кореји и Јапану. Бразил није прошао групу 1966. и то послије двије узастопне титуле првака 1958. и 1962.

(новости.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана