Мелбурн остаје Нолетова тврђава

Приредио: Душан Репија
Мелбурн остаје Нолетова тврђава

Мелбурн - Само 136 минута провео је не терену Новак Ђоковић у четвртфиналу и полуфиналу, тако да ће више него спреман дочекати финале са Рафаелом Надалом (недјеља, 9.30 часова) у походу на свој седми пехар с Аустралијен опена.

Послије Кеија Нишикорија, који је предао меч, ни Лука Пуј није био тешка препрека с обзиром на то да га је Ђоковић почистио са терена (6:0, 6:2, 6:2) за свега 85 минута. Млади Француз није имао ниједну прилику за брејк, а иако важи за доброг сервера, одбранио је само четири своја почетна ударца. Боље рећи, српски ас му је толико дозволио јер се Пуја ништа није питало. Најбољи тенисер свијета показао је још једном невјероватну форму и фокус, баш као и његов дугогодишњи ривал који је меч сигурно посматрао из кревета, покушавајући да открије бар један детаљ који му је промакао у њихова 52 досадашња меча.

- Ово је дефинитивно један од мојих најбољих мечева на овом терену. Дефинитивно. Све је функционисало на начин на који сам замислио пре меча - рекао је Ђоковић.

Новинаре је одмах занимало да пређе на ствар и оно шта га очекује. Није могуће споменути најдуже ривалство у историји тениса, а не сјетити се финала из 2012. године када је Ђоковић славио у пет сетова, послије скоро шест сати игре.

- Побринуо бих се да купим карту за предстојећи меч. Правила су нешто другачија ове године, постоји супер тај-брејк, тако да нисам сигуран да ћемо играти шест сати. То је било искуство какво доживите једном у животу. Ипак, надам се да ће исход бити исти - рекао је Ђоковић.

Оно што је за Надала Ролан Гарос, то је за Ђоковића Мелбурн. Шест титула у исто толико финала и, наравно, прва 2008. године, која се никада не заборавља, дефинитивно му дају улогу “домаћина”. Уколико тријумфује, Новак ће постати најтрофејнији тенисер на турниру у Мелбурну пошто ће на вјечној листи претећи Роја Емерсона и Роџера Федерера. Евентуална седма титула била би 15. за српског тенисера са највећих турнира. На путу до тог остварења имаће и подршку од куће, која му даје посебну снагу.

- Мој син није гледао полуфинале јер иде у вртић. Причао сам са њим 45 минута пре почетка, говорио ми је о Спајдермену, глумио је рибу у акваријуму... Само ми је пожелео срећу и рекао да се побринем да победим. То је благослов. Боља ствар није могла да ми се деси у животу - закључио је српски ас.

Надал је прошле сезоне пропустио велики број турнира, а и на почетку ове је имао проблем са повредом. Ипак, у Мелбурну је показао да је све у најбољем реду и признао да ужива на терену, што приписује искуству.

- Сада боље разумијем да је самопоуздање битније. Вјерујем у то да што сте старији боље подносите то када не играте пуно тениса. Не можемо да поредимо остатак моје каријере са данашњим даном. Играм добро, доста тога радим добро. Резултати које сам остварио кажу да сам и раније доста тога радио добро. Не можемо да кажемо да сада играм боље него икада раније, доста тога сам постигао у каријери. Тренутно морам да своју игру адаптирам на модерна времена и моје године, то је све - рекао је Надал.

Пуј: Новак најбољи на свијету

Лука Пуј није имао много тога да каже послије тешког пораза, али је изустио да је са друге стране имао нестварно доброг Ђоковића.

- Био је заиста прејак. Кад игра као сад, најбољи је на свијету. Видјећемо шта ће бити у недјељу јер Рафа изгледа сјајно, биће то изузетан меч. Новак готово да не прави грешке, добро се креће, има добру транзицију из одбране у напад. Једноставно, игра савршено. Можда тренутно има један или два играча који га могу добити - рекао је Пуј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана