Легенде у мрежи, Нолетово поноћно рударење и хладне струје Мелбурна

B92
Легенде у мрежи, Нолетово поноћно рударење и хладне струје Мелбурна

Толико тениских звијезда – ајкула нема ни у оближњем мелбурншком акваријуму. А новинари, као пиране. Све за коју ријеч легенди.

Данас су у Медија центру организовали дружење са легендама тениса и слободно се може рећи да је то било нешто што су многи дуго очлекивали, па и ја сам, јер је то можда и најбољи начин да се дође до одговора на бројна питања која свакодневно муче седму силу.

Јер у супротном, када се деси да их негде случајно и сретнеш, неће се свако љубазно одазвати да поразговара на било коју тему. Глаголи “одјавити”, “охладити”, “одбити” (чудо све на о) сасвим су чести, мада... можда се накад и посрећи. Нису у медија центру били сви који су најављени, а није се од толиких припадника седме силе са свих континената, могло поразговарати баш са свима, али како оно кажу, важно је учествовати, а ко је све од “ајкула” био у нашој мрежи, читаћете наредних дана. Пре тога, погледао сам мало меч Серене Вилијамс и Симоне Халеп. Очекивао сам некакво надвлачење конопа, али Симона је попустила на крају, заставица је прешла на Серенину страну и она је у оном дречаво зеленом костиму коначно славила у три сета. Ето је све ближе 24. Гренд слем титули, рекорду, мада, колико је клизаво у женском тенису, никад се не зна шта може бити.

Добро, сад која реч о клими у Мелбурну. Сећам се једне песме из деведесетих, овдашње, иначе тада веома популарне групе, “Цроњдед хоусе”. Браћа Фин, који су чинили кичму ове групе, спевали су једну дивну баладу за коју верујем да се односила баш на временске прилике у Мелбурну. Песма се звала “Четири годишња доба у једном дану”. И баш је тако овде. Можете се у једном моменту наћи на сунцу и да вас пржи са 35 степени, и да вас истовремено, жестоко хлади некакав ветар за који кажу да долази с југа, са Антарктика. Очас се све промени, облаци се навуку, почне кишица, онда ето сунца, па хладног ветра, ма мука за облаћење. Ако не понесете какву јакну нарочито на вечерње мечеве, смрцкање вам нешто касније не гине. Тако да, јесте овде лето, али то није континентално или екваторијално, тропско лето. Неки, одавде, још чезну за тим европским летом. Фоторепортер Спортског Журнала, Мајкл Бабић, већ 40 година живи у Аустралији. Дошао као младић са 21 годином, свира хармонику да се најежиш (показао ми снимке како свира). Нема догађаја на којем га није овде било. Али некако ми остало у глави то како ми је пре неки дан је описао оно чувено финале између Ђоковића и Надала 2012. које је трајало безмало шест сати.

Била нас је много фоторепортера. Ниси могао нормално да стојиш, сви се стисли, тешко је било снимати. И сви су они излазили на паузу током тих скоро шест сати, само ја нисам напуштао бојиште. Како бих и могао? Било ми некако тешко дошло, говорио сам себи, ако изађеш и ти, издаћеш Новака. Како се само борио! Зар ја да изађем а он да остане сам да се мучи? Нема шансе!”, рекао ми је Мајкл. Рекао сам му да гланца дирке и да би било лепо када би могао да засвира неку нашу када (намерно кажем када а не ако, јер верујем у то) Новак освоји седми пехар у Мелбурну. “Их, радо бих ја засвирао”, одговорио ми је Мајкл. А Новак, за сада, крчи себи пут ка тој последњој станици у Мелбурну. Четири корака је направио, остала су још три. Може он то, може, знамо добро. Јесте против Данила Медведева било повуци-потегни, прописно изрударена победа, са амплитудама у игри и код једног и код другог. Боље речено, са пролапсима у Нолетовој концентрацији, после чега се Медведев враћао у игру. 6:1 и 4:1 је имао Новак, када је успедио тај први пролапс, баш као и против Шаповалова у трећем сету када је посао ваљало завршавати.

Медведев се зарекао да ће се бранити до лудила и то дугим поенима, али момак се поприлично испуцао на два и по сета и стао. То стари тениски вукови попут Нолета сурово кажњавају. Док се Данил сабрао, Ноле је ухватио финални залет и после није било проблема, иако је Рус у четвртом сету опет дошао до даха. За разлику од неких претходних мечева, приметио сам да је Новак слао знатно дубље лопте у поље противника. Мало је било оних које су ишле упола терена, као што је било против Шаповалова. Као да је желео да држи Медведева прикованог на линији. Одлично је пласирао лопте уз линију, по угловима, све у свему, довољно је било за победу. Као да се још разиграва за оно главно. Могуће је, да је нарочито после изгубљеног другог сета, негде у позадини размишљао шта се само вече раније на истом месту догодило Роџеру Федереру против Циципаса. Тако је и Роџер пропуштеним шансама вратио Грка у меч, али Новак срећом није стао на исту нагазну мину и сада је у четвртфиналу.

Забринуло је када је рекао да се последњих неколико гемова није осећао најбоље. Али није ништа ни страшно, како се чини, јер је даловао уверљиво када је рекао да има довољно времена за опоравак до меча четвртфинала. “Радује ме чињеница да ћу имати скоро 48 сати до наредног меча. Нисам се најбоље осећао у последња три гема, тако да ћу се потрудити да се опоравим. Било је јако исцпљујуће и он је деловао као зид у неким моментима у мечу.Верујем да и ја делујем тако за своје противнике, али било је баш размена дугих и исцрпљуућих, као да нико није хтео да повуче напред. Да одигра агресивније ударац”, рекао је Новак. Није желео да детаљише о том проблему који га је мучио. “Нисам се најбоље осећао, имао сам мало болове и у леђима. Да не улазим у детаљисање, није точудно кад се играју овакви мечеви, тело одреагује. Добро је што имам искуства, знам шта треба да урадим у опоравку, имам дан и по до наредног меча. Верујем да ћу бити спреман”, поручио је Новак на конференцији у ситне ноћне сате. Тако је то када се игра последњи меч дана. Али ништа није проблем, све је слатко када се победи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана