Хамилтон на најбољи начин завршио рекордну сезону VIDEO

Агенције
Хамилтон на најбољи начин завршио рекордну сезону VIDEO

Луис Хамилтон, нови-стари шампион Формуле 1, ову сезону завршио је на најбољи начин – побједом на Великој награди Уједињених Арапских Емирата.

 

Хамилтон је одвозао још једну изузетну трку у Абу Дабију и дошао до 73. тријумфа, чиме је, у посљедњој трци, на најбољи могући начин завршио фантастичну сезону у којој је остварио 11 побједа.

Енглез је већ обезбједио пети трофеј у каријери којим се изједначио са Хуаном Мануелом Фанђом, па је испред њега остао само Михаел Шумахер са седам.

Луиса је у Абу Дабију бодрио велики пријатељ Вил Смит који је био гост Мерцедеса, а овај му је вратио сјајном представом – у раној фази је отишао да узме ултрамеке гуме, вратио се као шести, а у наставку само чекао да му се отвори пут ка првом мјесту.

То се, пошто су се смијењивали Валтери Ботас и Данијел Рикардо на врху, догодило двадесетак кругова пре краја и од тада се није освртао.

Иза Хамилтона су остали другопласирани Себастијан Фетел и Макс Ферстапен, док су првих 10 комплетирали Рикардо, Ботас, Карлос Саинс, Леклер, Серхио Перес, Роман Грожан и Кевин Магнусен.

Трка у УАЕ била је изузетно занимљива у првом и поприлично досадна у другом дијелу, а почела је стравичним удесом Ника Хулкенберга, који се по контакту са Грожаном, двапут преврнуо и болид му се запалио. Срећом, прошао је без повреда, а ореол му је вјероватно спасао живот.

За занимљиве борбе побринули су се Ферстапен, Ботас, Леклер и Саинс, а ова трка остаће упамћена и по неколико детаља – двоструки шампион Фернандо Алонсо се опростио од Формуле 1 (завршио на 11. месту), Кими Раиконен је због квара мотора одустао од посљедњег наступа за Ферари, док је Рикардо завршио своју епизоду у Ред Булу.

Хамилтон је иначе оборио рекорд Ф1 са 408 бодова, а као и претходних сезона, Мерцедес је убједљиво освојио титулу у конкуренцији конструктора.

У врху генералног пласмана није било превише промјена – Фетел је остао други, Раиконен трећи упркос одустајању, четврти је Ботас, испред Ферстапена.

 

Погледајте стравичан судар болида у Абу Дабију

Возач Реноа Нико Хулкенберг прошао је без повреда након стравичног окретања његовог болида.

До инцидента је дошло током судара са Романом Грожаном у првом кругу трке у Абу Дабију.

За инцидент нико неће сносити посљедице јер је утврђено да се догодио у уобичајеном маневру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана