Golden Stejt poveo u velikom finalu

Agencije
Golden Stejt poveo u velikom finalu

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa pobhedili su Klivlend Kavalirse u prvoj utakmici finala NBA lige sa 124:114 poslije produžetka.

Počelo je finale, četvrto uzastopno sa istim akterima, i to znatno uzbudljivije nego što su mnogi analitičari ocjenjivali.

Dok je ove sezone procijenjivano da će Klivlend Kavalirsi biti ponajviše podređeni u odnosu na prethodne sezone sa Kajrijem Irvingom u timu, pokazali su da im je umalo bio dovoljan i sam Lebron Džejms.

I pokazalo se da će rasijani Džej Ar Smit koji može da pogađa trojke u nevjerovatnim serijama i iz još neverovatnijih pozicija postati tragičar uz Džordža Hila na kraju regularnog dijela meča kada je bilo 107:107.

Kavalirsi su imali pobjedu na tacni u Oklendu. Sve što je bilo potrebno je da Hil pogodi dva slobodna bacanja i da se Kavsi za četiri sekunde odbrane.

Umjesto toga, Hil je drugo bacanje promašio, loptu je uhvatio Džej Ar Smit i umjesto da krene na koš, on je izašao van linije 7.25 bježeći od rivala iz GSW.

Otišlo se u produžetak u kom su Voriorsi za nekoliko napada uspjeli da stvore ključnu prednost i pobjede. Uzalud je bio rekord LBJ koji je ubacio 51 poen. “Kralj” je bio nadomak tripl dabla sa osam skokova i osam asistencija, a oporavljeni Kevin Lav je imao manje poena (21), ali više skokova od Džejmsa (14).

Na drugoj strani su Voriorsi ujednačenije raspodelili poene. Dok je Stef Kari imao 29, Kevin Durent je ubacio 26, a Klej Tompson 24.

Ipak, svestraniji od njih je na parketu bio Drejmond Grin koji je gotovo standardno briljantan kad se igraju važni plej-of mečevi. Grin je pritiskao rivala i ukrao pet lopti, dodao tome devet asistencija i uz 13 poena i 11 skokova bio nadomak tripl-dabla.

Kavalirsi su bili bolji u prvom poluvremenu. Možda neočekivano, ali razvoj napada im je išao na ruku, ali im u prilog nije išlo kretanje rezultata.

Iako su imali i +11 (51:40), Voriorsi, koji umiju da “raspale rafal” u trećoj četvrtini su tu prednost Kavsa uspjeli da stignu već do posljednje sirene prvog poluvremena kada je Stef Kari pogodio trojku za 56:56.

Ipak, uslijedilo je nekoliko preokreta. Treća deonica jeste krenula očekivano po Voriorse koji su poveli šest razlike. Kavalirsi su to zaustavili i ekipe su bile na klackalici.

Nešto manje od minuta do kraja, Lebron traži pik sa Karijem, plej “Ratnika” ga preuzima, što je LBJ jedva dočekao jer Kari protiv njega u prodoru realno nema mnogo šanse.

Džejms je prošao, Kevon Luni je krenuo da zatvori obruč, međutim Džejms pogađa uz kontakt za 104:102, a “Ratnicima” ostaje 50 sekundi da 'vade fleke'.

I uspjeli su poenima Durenta sa linije penala, čak poslije koša Karija imali i prednost pola koša, ali je onda Hil pogodio jedno bacanje, a Smit napravio katastrofalnu grešku.

U produžetku je postojao samo jedan tim. “Ratnici” su se raspucali, pogađali spolja i vrlo brzo serijom za 114:107 stavili tačku na prvi meč početka uzbudljive finalne serije NBA lige.

Tokom produžetka je bilo i koškanja igrača dvije ekipe u kom je jedan od aktera očekivano bio Drejmond Grin. Naredni meč dve ekipe je četvrtog juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana