Голден Стејт повео у великом финалу

Агенције
Голден Стејт повео у великом финалу

Кошаркаши Голден Стејт Вориорса побхедили су Кливленд Кавалирсе у првој утакмици финала НБА лиге са 124:114 послије продужетка.

Почело је финале, четврто узастопно са истим актерима, и то знатно узбудљивије него што су многи аналитичари оцјењивали.

Док је ове сезоне процијењивано да ће Кливленд Кавалирси бити понајвише подређени у односу на претходне сезоне са Кајријем Ирвингом у тиму, показали су да им је умало био довољан и сам Леброн Џејмс.

И показало се да ће расијани Џеј Ар Смит који може да погађа тројке у невјероватним серијама и из још невероватнијих позиција постати трагичар уз Џорџа Хила на крају регуларног дијела меча када је било 107:107.

Кавалирси су имали побједу на тацни у Окленду. Све што је било потребно је да Хил погоди два слободна бацања и да се Кавси за четири секунде одбране.

Умјесто тога, Хил је друго бацање промашио, лопту је ухватио Џеј Ар Смит и умјесто да крене на кош, он је изашао ван линије 7.25 бјежећи од ривала из GSW.

Отишло се у продужетак у ком су Вориорси за неколико напада успјели да створе кључну предност и побједе. Узалуд је био рекорд ЛБЈ који је убацио 51 поен. “Краљ” је био надомак трипл дабла са осам скокова и осам асистенција, а опорављени Кевин Лав је имао мање поена (21), али више скокова од Џејмса (14).

На другој страни су Вориорси уједначеније расподелили поене. Док је Стеф Кари имао 29, Кевин Дурент је убацио 26, а Клеј Томпсон 24.

Ипак, свестранији од њих је на паркету био Дрејмонд Грин који је готово стандардно бриљантан кад се играју важни плеј-оф мечеви. Грин је притискао ривала и украо пет лопти, додао томе девет асистенција и уз 13 поена и 11 скокова био надомак трипл-дабла.

Кавалирси су били бољи у првом полувремену. Можда неочекивано, али развој напада им је ишао на руку, али им у прилог није ишло кретање резултата.

Иако су имали и +11 (51:40), Вориорси, који умију да “распале рафал” у трећој четвртини су ту предност Кавса успјели да стигну већ до посљедње сирене првог полувремена када је Стеф Кари погодио тројку за 56:56.

Ипак, услиједило је неколико преокрета. Трећа деоница јесте кренула очекивано по Вориорсе који су повели шест разлике. Кавалирси су то зауставили и екипе су биле на клацкалици.

Нешто мање од минута до краја, Леброн тражи пик са Каријем, плеј “Ратника” га преузима, што је ЛБЈ једва дочекао јер Кари против њега у продору реално нема много шансе.

Џејмс је прошао, Кевон Луни је кренуо да затвори обруч, међутим Џејмс погађа уз контакт за 104:102, а “Ратницима” остаје 50 секунди да 'ваде флеке'.

И успјели су поенима Дурента са линије пенала, чак послије коша Карија имали и предност пола коша, али је онда Хил погодио једно бацање, а Смит направио катастрофалну грешку.

У продужетку је постојао само један тим. “Ратници” су се распуцали, погађали споља и врло брзо серијом за 114:107 ставили тачку на први меч почетка узбудљиве финалне серије НБА лиге.

Током продужетка је било и кошкања играча двије екипе у ком је један од актера очекивано био Дрејмонд Грин. Наредни меч две екипе је четвртог јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана