Francuzi preokretom gurnuli Nijemce ka Ligi B

B92
Francuzi preokretom gurnuli Nijemce ka Ligi B

U derbi meču posljednjeg dana drugog termina Lige nacija, Francuzi su u duelu posljednja dva prvaka svijeta savladali Njemačku 2:1, poslije preokreta u Sen Deniju.

Srpski arbitar Milorad Mažić je opravdano svirao dva penala na stadionu "Francuska", po jedan za oba tima, a junak domaćina je bio dvostruki strijelac Antoan Grizman.

Francuska se drugom pobjedom učvrstila na prvom mjestu u Grupi 1, dok su Nijemci drugim porazom jednom nogom zakoračili u niži rang, Ligu B.

Nijemci su u meču za "biti ili ne biti" poveli golom Tonija Krosa u 14. minutu iz penala koji je poslije igranja rukom Presnela Kimpembea svirao Milorad Mažić.

"Panceri" su kontrolisali meč i poslije vođstva, ali su Leroj Sane i Matijas Ginter propustili dve odlične šanse da dupliravu vođstvo do sredine prvog poluvremena.

U posljednjem minutu prvog perioda Olivije Žiru je bio u situaciji da izjednači, ali je iz dobre pozicije šutirao preko gola.

Francuska je uspostavila inicijativu u nastavku, kružila je oko kaznenog prostora Njemačke, ali je Nojer sprečio Kilijana Mbapea da poravna rezultat u 52. minutu.

Međutim, deset minuta kasnije nije imao šanse poslije sjajog skoka i šuta glavom Antoana Grizmana. Samo pet minuta kasnije Njemačka je imala priliku da se vrati u vođstvo, ali je Igo Loris sjajno reagovao poslije šuta Serža Gnabrija.

Kazna je uslijedila deset minuta prije kraja meča kada je Mats Humels neoprezno startovao u svom kaznenom prostoru i oborio Matuidija, pa je Mažić svirao drugi penal na Sen Deniju, ovaj put za domaćina.

Grizman je bio nemilosrdan sa bijele tačke u duelu sa Nojerom i pogodio za preokret.

Nijemci u posljednja dva kola moraju da pobjede Holandiju i Francusku, te da se nadaju neuspjehu "Oranja" protiv "Trikolora" ukoliko žele da opstanu u prvom rangu Lige nacija.

Liga B: Ukrajina u "eliti", Velsu ostrvski derbi

Fudbaleri Ukrajine "ovjerili" su plasman u Ligu A trećom uzastopnom pobjedom u Grupi 1 Lige B Lige nacija.

Ukrajinci su golom Malinovskog u finišu prvog poluvremena savladali direktnog rivala u borbi za prvu poziciju Češku.

Tako kolo prije kraja takmičenja imaju šest bodova više od Čeha, a devet od Slovaka koji imaju meč manje.

Važnu pobjedu u Grupi 4 ostvario je Vels, takođe minimalnim rezultatom na gostovanju u Irskoj.

Ostrvski derbi riješio je Heri Vilson iz slobodnog udarca, pola sata prije kraja meča u Dablinu, za skok "Zmajeva" na prvo mjesto.

Vels ima dva boda više od Danske, ali i utakmicu više, pa će putnika u Ligu A odlučiti međusobni duel dva tima u Kardifu 16. novembra.

Liga C: Drama u Grupi 3 – Slovenija ostala u životu

Fudbaleri Norveške minimalnim rezultatom savladali su Bugarsku i izjedačili se sa rivalom na deobi prve pozicije u Grupi 3.

Dvije selekcije posle četiri kola imaju po devet bodova, pa će u posljednja dva kola voditi žestoku borbu za plasman u Ligu B.

Meč u Oslu riješio je Mohamed Eljunusi u 31. minutu.

U drugom meču grupe Slovenija je remizirala sa Kiprom 1:1 u Ljubljani.

Golom Skubića u 83. minutu "Zmajčeki" su izbjegli četvrti uzastopni poraz, osvojivši prvi bod u takmičenju.

Ovim bodom Slovenci su ostali u igri za opstanak u Ligi C, jer dva kola prije kraja imaju tri boda manje od Kipra.

Tako nas u novembru osim dramatične borbe za viši rang, očekuje i triler u borbi za opstanak.

Liga D: Gruzija "overila" Ligu C, Makedonija ugrozila, nova pobjeda Gibraltara

Fudbaleri Gruzije ubjedljivo su slavili u Letoniji 3:0 i dva kola prije kraja potvrdili prvo mesto u Grupi 1 i plasman u viši rang.

Gruzini su četvrtom uzastopnom pobjedom stekli nedostižnih sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Kazahstan.

Dramatičan novembar čeka nas u Grupi 4 gdje je Makedonija debaklom u Jermeniji 0:4 ugrozila prvo mjesto.

Jermeni su drugom pobedom stigli na tri boda od Makedonaca, a u narednom kolu gostuju Gibraltaru.

Međutim, neće im biti lako da se osvete za blamažu od prije nekoliko dana s obzirom da je Gibraltar nadigrao i Lihtenštajn 2:1.

Preokretom u drugom poluvremenu najmlađa evropska reprezentacija je poslije prve zabeležila i drugu pobjedu u istoriji i uključila se čak u borbu za viši rang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana