ФИФА уводи три нова правила: Креће у обрачун с крадљивцима времена

index.hr
ФИФА уводи три нова правила: Креће у обрачун с крадљивцима времена

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) у процесу је катарзе. Након што је годинама, на челу с осрамоћеним и смијењеним Сепом Блатером, била синоним за корупцију и легло илегалних активности, свјетска кровна фудбалска организација коначно је повратила повјерење.

“Више привилегованих и запостављених нема, сада су сви равноправни”, мантра је актуалне руководствене струје с предсједником Ђанијем Инфантином.

“Прије је ФИФА улагала 360 милиона долара, а сада улажемо милијарду и 700 милиона долара. За тај новац је потребно радити. Наравно, то није новац од ФИФА. То је новац од фудбала и ондје га треба вратити. Контрола новца је велика, а мониторинг је свеприсутан. Потребна је документација да би се оправдало гдје новац одлази. Не можемо никоме забранити да буде криминалац, али све ће бити у том случају документовано. Ништа се не може сакрити и лагано ће се показати ако је неко криминалац. Морам истакнути да је у кандидатури за СП 2026. у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Мексику домаћинство додијељено на темељу први пут направљених студија о најбољим понудама. Није било никаквог политичког утицаја”, образложио је Инфантинов главни савјетник Звонимир Бобан на конференцији за новинаре одржаној у Сарајеву.

Бобан је прокоментарисао је и неизоставно питање о видеотехнологији.

“Првенствено ћемо настојати да заштитимо дух и традицију ногометне игре”, истакао је Звонимир Бобан и аргументовао:

“У данашњем времену није се могло прихватити да се направе кардиналне грешке, а да једини судац нема шансу то видјети, а да читав стадион за секунду види. Једноставно, то није било подношљиво. Медијски свијет се потпуно промијенио. Данас је све на друштвеним мрежама, било би недопустиво да се технологија не умијеша у ногомет. На примјеру ВАР-а можемо говорити о изуму технологије који доприноси доношењу правилних одлука.”

Најавио је и скорашњу промјену појединих фудбалских правила. Једно посебно весели јер многи фудбалски заљубљеници већ годинама уназад протестују против крадљиваца времена због којих и игра дјелује мање ефективно.

“Нека правила ћемо промијенити, али не може се дирати у есенцију ногомета. Већ их тестирамо и ФИФА ће их имплементирати вјеројатно у ожујку 2019. године. Прво од три нова правила јест да судац може послати играча на најближе мјесто да изађе с терена како би се избјегло одузимање времена, да може додијелити жути картон свима који сједе на клупи те да приликом извођења лопте из петерца играч лопту може примити унутар шеснаестерца”, потврдио је Звонимир Бобан који савјетничку функцију обавља од маја 2016. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана