Ђоковићев час тениса Ћорићу за четврту титулу у Шангају

B92
Ђоковићев час тениса Ћорићу за четврту титулу у Шангају

Новак Ђоковић, најбољи српски спортиста, савладао је Хрвата Борну Ћорића са 2-0 у сетовима у финалу Мастерса у Шангају.

Новак је био бољи од Борне послије једног часа и 39 минута игре са 6:3, 6:4 у сетовима.

Иако је Ђоковић биљележио фантастичне резултате до финала није се очекивао лак дуел у финалу, али је Србин одиграо фантастично од почетка до краја и заслужено дошао до 32. Мастерса у каријери.

Њему је уједно ово и четврта титула у Шангају, Мастерсу на којем током цијеле играчке каријере игра добро и биљележи фантастичне резултате.

Новак, поред тога што је турнир освојио без изгубљеног сета, то је учинио и без једног јединог претрпљеног брејка и показао да му сервис функционише вјероватно најбоље у каријери. Он је тиме постао тек трећи тенисер у АТП ери коме је то пошло за руком, послије Роџера Федерера и Саше Зверева.

Тенисери су поприлично сигурно ушли у овај дуел и виђено је доста дугих размјена, које су се најчешће завршавале изнуђеним грешкама Ћорића.

Дуго се играло у истом ритму, хрватски тенисер није попуштао, све до шестог гема првог сета када је пропустио гем лопту, а онда попустио под притиском какав умије само Новак Ђоковић да наметне ривалу и претрпио брејк.

До краја првог дијела игре Ћорић није припретио озбиљније, а Ђоковић је без изгубљеног поена одсервирао за 1-0 у сетовима.

На самом старту другог сета видјело са да је Ћорићу пољуљано самопоуздање, које је било на највишем нивоу током цијелог турнира.

Добар гем је играо на самом старту друге дионице меча, али су услиједиле двије грешке, од које је једна била вјероватно промашај турнира, и српски тенисер повео је са брејком на самом старту, а затим добрим сервисима продужио серију на пет узастопних гемова.

Новак је лако доалзио до својих сервиса, а имао је огромне прилике да дође до 3:0 и дуплог брејка. Ипак, у једном тринаестоминутном гему, није успио да искористи четири брејк шансе и допустио је ривалу да остане у мечу.

Ђоковић је наставио да притиска, погађао први сервис у великом броју и освајао те поене, а додатно притискао Борнин сервис.

Ипак, до брејк лопте некако је дошао хрватски тенисер који је другом половином другог сета пустио руку. Новак је то спасао и наставио са добром игром, а приликом сервиса противника и вођства од 5:3 дошао до три везане меч лопте.

Ћорић је, ни крив ни дужан, преживео све три прилике за окончање меча, а Ђоковић је највећу шансу пропустио приликом треће, када је промашио смеч, у свом стилу. Ипак, неискоришћене шансе и изгубљен гем нису пољуљали српског тенисера, који је имао нове три везане меч лопте у наредном гему и искористио прву, укупно четврту.

Ђоковић је освајањем Шангаја освојио 1.000 АТП бодова, с обзиром да прошле године није учествовао, а још раније је престигао Федерера и заузео другу позицију ранг листе листе, те му сада првопласирани Рафаел Надал бјежи само 215 бодова.

Уз велики број бодова српски тенисер је зарадио и 1.360.650 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана