Данска прегазила Норвешку и први пут постала свјетски првак у рукомету

Глас Српске
Данска прегазила Норвешку и први пут постала свјетски првак у рукомету

Рукометна репрезентација Данске први пут у својој историји освојила је Свјетско првенство, а они су у финалу прегазили Норвешку резултатом 31:22 те сасвим заслужено носе епитет најјачих на свијету.

Сам почетак сусрета најавио је да ће гледаоци у дворани, али и они поред малих екрана гледати атомски рукомет двије фантастичне репрезентације. Норвежани су постигли први погодак, Данци су одмах узвратили, а гол за голом играо се све до седме минуте када Ларсен код резултата 3:3 доноси прву предност Данској.

У десетој минути Хансен доноси прву предност Данској од два поготка разлике (6:4), да би Сван голом за 8:5 донио Данцима прву предност од три гола разлике. Стечена предност уз огромну подршку с трибина само је дала вјетар у леђа репрезентативцима Данске који су заиграли још боље након тога, а до 24. минуте успјели су доћи до пет погодака разлике и имали су предност од 13:8.

Данци су у 28. минути стигли до прве предности од шест голова разлике (16:10) и већ тада су држали меч под потпуном контролом, а до полувремена успјели су постићи још два поготка и на паузу су отишли с предношћу од 18:11.

Почетак другог полувремена није био ништа другачији него прва дионица. Данци су играли чврсту одбрану и жестоко су кажњавали сваку грешку Норвежана, а стечена предност из првих 30 минута у сваком тренутку давала им је мирноћу у игри и без превеликих проблема контролисали су водство.

Како је вријеме пролазило, тако су Данци имали све више и више самопоуздања, Норвежани су покушавали брзим акцијама смањити предност, но против изузетно мотивисаних и расположених домаћих играча, које уз то све носи сјајна публика, нису имали ни најмање шансе.

Да ће Данска сигурно доћи до побједе било је јасно у 47. минути када Ландин постиже 25. погодак за Данску и доноси двоцифрену предност својој репрезентацији (25:15), а до краја меча најбоља рукометна репрезентација на свијету само је додатно демонстрирала силу и показала зашто је потпуно заслужено постала свјетски првак. На крају, Данска је славила резултатом 31:22.

Данци су 1967., 2011. и 2013. године играли финала и губили редом од Чехословачке, Француске и Шпаније, али 2019. године на свом терену успјели су доћи до свјетског злата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана