Челси освајач Лиге Европе

B92
Челси освајач Лиге Европе

Фудбалери Челсија су резултатом 4:1 савладали Арсенал у финалу Лиге Европе и освојили други трофеј тог такмичења у историји клуба!

Сви голови су “пали“ у другом полувремену, а у периоду од 16 минута изабраници тренера Маурисија Сарија су постигли три гола и практично ријешили утакмицу.

На моменат се учинило да њихов градски ривал може да учини меч занимљивијим, послије спектакуларног поготка резервисте Алекса Ивобија, али је Еден Азар својим другим голом на утакмици и дефинитивно отклонио све дилеме.

Иако је Арсенал на почетку био офанзивнији и конкретнији, нарочито у нападима по боковима, убрзо се тежиште игре пребацило на други дио терена, гдје је Челси полако и стрпљиво градио нападе и умарао противника.

Ипак, ништа није могло да прође иза леђа дефанзивних линије ниједне од екипа, али остаје питање да ли је судија Ђанлука Роки у 18. минуту могао да досуди једанаестерац за тим Арсенала, пошто је голман Челсија Кепа остварио очигледан контакт руком са ногом нападача “тобџија“ Александром Лаказетом.

Уз асистенцију ВАР технологије је одлучено да интензитет додира није био такав да би требало досудити најстрожу казну, па се на велики одмор отишло са резултатом 0:0, мада вреди истаћи да је Челси имао два шута у гол, иако је Арсенал имао велики број добрих шанси.

Треба издвојити топовски ударац Гранита Џаке, али и неколико одличних продора Енслија Мејтленд-Најлса и Сеада Колашинца, док је на другој страни претио углавном Емерсон Палмиери.

Управо је у 49. минуту лијеви бек Челсија био креатор водећег гола за своју екипу, остао је поптуно сам на неких двадесетак метара од гола Арсенала, искоса са лијеве стране, центрирао је ка Оливијеу Жируу, а француски репрезентативац је предивним ударцем главом матирао Петра Чеха.

Свега 11 минута је било потребно Челсију да увеђа предност, изгубљена лопта фудбалера Арсенала се прошетала кроз ноге Матеа Ковачића и Азара, који је предивно упослио Педра, а Шпанац није имао никакав проблем да савлада легендарног чувара мреже.

Већ у 65. минуту је било 3:0, поново су у главној улози били Педро, Жиру и Азар – први је убацио лопту у казнени простор, други се намјестио тако да га Мејтленд-Најлс фаулира, а трећи је рутински савладао Чеха и практично запечатио исход утакмице.

Наду Арсеналу је дао Алекс Ивоби, спектакуларним голом у 69. минуту, пошто је свега три минута раније ушао на терен – сачекао је да се карамбол у казненом простору Челсија смири, дочекао лопту и распалио из прве, право у гол Кепе.

Тотална офанзива Арсенала се обила о главу изабраницима Унаија Емерија, у 72. минуту су изгубили лопту на средини терена, Азар је пронашао Жируа, а услиједила је и предивна повратна лопта коју је белгијски репрезентативац спаковао у гол.

До краја меча су обије екипе имале по неколико шанси, али је Челси био ближи голу, прије свега због шутева Вилијана и Сезара Аспиликуете.

Осим пораза у финалу Лиге Европе, Арсенал је остао и без шансе да наступи у Лиги шампиона слиједеће сезоне, а тријумф Челсија такву могућност даје Олимпику из Лиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана