Ботас заузео трон на старту нове сезоне Ф1

B92
Ботас заузео трон на старту нове сезоне Ф1

Возач Мерцедеса Валтери Ботас побједио је у првој трци овогодишњег шампионата Формуле 1 за Велику награду Аустралије у Мелбурну.

Ботас је одмах на старту обишао тимског колегу Луиса Хамилтона, водио је од почетка до краја и остварио четврту побједу у каријери.

Трку је завршио резултатом сат, 25 минута, 27,325 секунди. Он је освојио додатни бод, пошто је одвезао најбржи круг трке.

Друго мјесто заузео је Хамилтон са 20,886 секунди заостатка, а трећи кроз циљ прошао је возач Ред Була Макс Ферстапен са 22,520 секунди заостатка.

Возачи Ферарија Себастијан Фетел и Шарл Леклер заузели су четврто и пето мјесто, а шести је био Кевин Магнусен из Хаса. Возач Реноа Нико Хулкенберг био је седми, осмо мјесто заузео је Кими Раиконен из екипе Алфа Ромео, девети је био Ленс Строл из Рејсинг Поинта, а 10. мјесто заузео је возач екипе Торо Росо Данил Квјат.

Ботас је одлично стартовао, претекао је Хамилтона одмах на почетку и преузео вођство. Трећи је био Фетел, а иза су возили Ферстапен и Леклер. Дебитант у екипи Реноа Данијел Рикардо је погрешио, прешао је преко земље и траве и морао је у бокс на замјену предњег крила.

Финац је до шестог круга стекао 1,7 секунди предности над тимским колегом, а у 11. кругу одустао је возач Мекларена Карлос Саинц, након што је избио дим из његовог болида.

Ботас је на челу биљежио најбрже кругове, испред Хамилтона, а Фетел је седам секунди заостајао за првопласираним. Нијемац је у 15. кругу отишао у бокс и вратио се на стазу као шести, а круг касније на замену гума отишао је Хамилтон који се вратио као четврти, али испред Фетела. ;

Ботас је контролисао трку и водио је испед Ферстапена, Леклера Хамилтона и Фетела. Он је у 23. кругу отишао на замјену гума и вратио се на друго мјесто иза Ферстапена, а испред Леклера и Хамилтона, над којим је имао 10 секунди предности.

Хамилтон је у једном тренутку питао екипу због чега је рано отишао у бокс, а одговорили су му да је то учињено како би се одбранио од Фетела. Такође, актуелни шампион рекао је да мисли да неће издржати до краја на том сету гума. У тим тренуцима најзанимљивија је била борба за 12. мјесто, а Норис је успио да обиђе Ђовинација.Ферстапен је у 27. кругу отишао у бокс и вратио се на четврто мјесто иза Фетела.

Леклер је у 29. кругу отишао на замјену гума и вратио се на на стазу као пети иза Ферстапена, па су се прва тројица вратили на позиције са почетка, Ботас, Хамилтон и Фетел. Макс је у 31. кругу напао Фетела и обишао га на трећем мјесту. У истом кругу повукао се домаћи возач Рикардо, а послије њега исто је учинио и Роман Грожан из Хаса.

Холанђанин се убрзо нашао иза Хамилтона, који се жалио на гуме, пошто је изгубио пар десетинки. У 38. кругу Ботас је имао 20 секунди предности у односу на Хамилтона. Финац је поново биљежио најбоље кругове, отишао на 23 секунде а Фетел је путем радија питао своју екипу због чега је толико спор. Из бокса су му одговорили да још не знају.

Ферстапен се држао на око секунду иза Хамилтона, али је у једном тренутку скратио кривину, изашао са стазе, након чега му је Британац “побјегао” на три секунде.

Ботас је питао екипу да ли ће га звати у бокс на замјену гума, како би покушао да задржи бод за најбржи круг у трци, а одговорили су му да екипа не жели ништа да ризикује и да остане на стази. Од ове сезоне возач који одвезе најбржи круг у трци добија додатни бод, али само ако је пласиран међу првих 10 на крају.

Ферстапен је затим одвезао најбржи круг и пришао Хамилтону на 1,3 секунде заостатка, убрзо је додатно смањио заостатак, али више од тога није успио. Ботас је затим појачао и одвезао најбржи круг и освојио максималних 26 бодова у Мелбурну.

Наредна трка у шампионату на програму је 31. марта за Велику награду Бахреина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана