Ботас дивљао, Ферари поклањао, Хамилтон поново славио

B92
Ботас дивљао, Ферари поклањао, Хамилтон поново славио

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон искористио је нови кикс Ферарија и побједио на Великој награди Мађарске, воженој на Хунгарорингу.

Хамилтон је 70 кругова на Хунгарорингу завршио у времену 1:37:16,427 и повећао разлику у генералном пласману у односу на Себастијана Фетела.

Браниоцу титуле у најбржем циркусу на свијету ово је шести тријумф у Мађарској.

Фетел је трку завршио на другој позицији са више од 17 секунди заостатка, највише због лоше тактике и грешке механичара приликом одласка у бокс у 39. кругу – Нијемац је закаснио да замијени пнеуматике када је имао скоро 25 секунди вишка у односу на Мерцедес, на стазу се вратио и иза Валтерија Ботаса и ту је био крај његових надања о тријумфу.

Управо је Финац умало завршио као другопласирани, али није успио да својој екипи обезбједи другу двоструку побједу, послије трке на Хокенхајму.

Тада је Фетел испадањем са стазе поклонио ривалима успјех, а сада је Ботас одрадио невјероватан посао одбијајући Себастијана од било каквог покушаја да угрози Хамилтона све до 65. круга, када је направио велику грешку и закачио Фетела.

Обојица су остали на стази, а та грешка омогућила је Кимију Раиконену да комплетира подијум.

Ботас је наставио да “дивља” у финишу, намјерно је ушао у Данијела Рикарда који је желио да га обиђе и избацио га накратко са стазе, али се овај вратио и претекао га у посљедњем кругу, док Валтерија тек чека казна.

Аустралијанац је дошао до четврте позиције, Ботас завршио као пети, док су првих 10 комплетирали Гасли, Магнусен, Алонсо, Саинс Жуниор и Грожан.

На овај начин, бранилац титуле је повећао своју предност на челу генералног пласмана у односу на Фетела на 24 бода пред љетњу паузу.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се Великом наградом Белгије 26. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана