Ајакс избацио Јувентус, Барса се поиграла са Јунајтедом

B92
Ајакс избацио Јувентус, Барса се поиграла са Јунајтедом

Ајакс и Барселона пласирали су се у полуфинале Лиге шампиона.

Холанђани су у четвртфиналу овог такмичења избацили италијански Јувентус, док су Каталонци у два меча били бољи од Манчестер јунајтеда.

Ајакс је вечерас славио у Торину 2:1, а Барселона је на “Камп Ноу” била убједљива против “црвених ђавола” 3:0.

Јувентус-Ајакс

Ајакс је послије елиминације мадридског Реала у осмини финала направио ново чудо у Лиги шампиона. И то - послије преокрета! Јувентус је од 28. минута имао вођство, поготком Кристијана Роналда, али су Копљаници преко Донија ван де Бека у 34. и Матијаса де Лихта у 67. извојевали велики тријумф!

Пред почетак овог дуела свима је у глави био дуел из осмине финала, када је Ајакс поражен од Реал Мадрида на свом терену (2:1), а онда је у Шпанији разбио фаворизованог ривала и прошао даље.

Ипак, ни најоптимистичнији навијачи нису очекивали да Ајакс у потпуности разбије “стару даму” и остане на, може се закључити, само два гола на гостовању.

Почетак меча био је веома досадан. Обе екипе играле су доста резервисано, без ризичних додавања и без икаквог ритма.

Око 25 минута се играло на тај начин, а онда је у 28. минуту Роналдо разбио тишину, демаркирао се врхунски и главом смјестио лопту у мрежу немоћног Онане.

Ајакс није ништа показао до тог тренутка, а није ни одмах након капитулације. Имали су напад, Зијех је шутирао и то лоше, али се лопта одбила до Ван де Бека, који се нашао један на један са Шченсним – и погодио!

Гости су изједначили и одмах искористили ту енергију како би напали ривала. Нису успели да створе ниједну већу прилику до истека првих 45 минута, али су успејли да унесу немир у редове првака Италије.

Тај немир коју су проузроковали вјероватно је био и кључан у наставку, јер је у других 45' на терену постојала само једна екипа – Ајакс.

Гости из Амстердама играли су бриљантно. Доминирали су на средини терена и самим тим остављали себи доста простора у последњој четвртини терена. Душан Тадић је био фантастичан и, иако није директно утицао ни на један погодак, у пар наврата поигравао се са одбраном једне од најбољих дефанзивних екипа на свијету.

Прилика је било у изобљу, али не и гола. Војчех Шчесни је бриљирао на голу домаћина и у два наврата спасао своју екипу сигурне капитулације.

Ипак, ни за њега ни за Јувентус није било спаса у 67. минуту, када је 19-годишњи Де Лихт оправдао огромну цифру коју ће неко платити за њега овог лета и небеским скоком поред два дефанзивца “старе даме” закуцао лопту у мрежу.

Ајакс је имао резултат за полуфинале, а од Јувентуса се очекивало да крене да напада и дође до барем једног гола, што се није десило.

Умјесто да домаћин буде тај који ће диктирати темпо и више нападати, ту улогу имали су гости. Они су наставили да играју идентично како су играли и против Реала, и у првом мечу, и после гола Роналда и на крају се може рећи да је право чудо како је Јувентус примио само два гола.

На крају, Јувентус јесте био оштећен за пенал у 90. минуту, када је лопта погодила Блинда у руку, али је тада госте погледала фортуна.

Холанђани ће у полуфиналу играти против бољег из дуела између Манчестер Ситија и Тотенхема.

Барселона-Манчестер јунајтед

Каталонци су након минималне побједе на Олд Трафорду, на свом терену прегазили “Црвене ђаволе”.

Јунак је био Лионел Меси који је нокаутирао госте са два гола у року од пет минута средином првог полувремена, а тријумф је “овјерио” Филипе Кутињо фантастичним ударцем пола сата прије краја.

Солскјер је изненадио Валвердеа агресивним стартом утакмице, Јунајтед је већ у 36. секунди погодио пречку, када је Погба проиграо Рашфорда, али млади нападач није имао довољно среће.

Имао је Јунајтед иницијативу још неколико минута, а онда је доживио потоп због аматерских потеза својих играча.

Барселона је повела у 16. минуту када је Меси украо лопту Јангу, “окренуо” Фреда, а онда сјајним ударцем по земљи “завукао” фудбал у доњи десни угао поред немоћног Де Хее.

Ако ово Де Хеа није могао да одбрани, сљедећи шут је морао. Али он се обрукао. Опет је Меси прошао кроз средину терена, шутирао скоро са исте позиције, опет по земљи само овај пут ка десној стативи, голман Јунајтеда је потцијенио његов шут, па му фудбал пролази кроз руке, испод тијела у мрежу.

Барса је у наставку мало успорила ритам меча, али је наставила да контролише игру, Ракитић је владао средином терена, Фред није могао да га прати, да би у надокнади времена Де Хеа случајно спречио 0:3.

Разиграни Меси је “окренуо” Џонса у средини терена и утекао му лако, предао лопту Алби на лијевој страни казненог простора, Бразилац је одмах одиграо паралелу на другу стативу до Серђија Роберта који са свега неколико метара погађа право у главу Де Хеу!

Каталонци опет врше притисак након повратка с паузе, кружили су око казненог простора Јунајтеда, али најбољу прилику пропушта Меси, Суарес му је сервирао лопту, али његов волеј блокира Јанг и спречава хет-трик Аргентинца.

Међутим, Де Хеа је у 62. минуту трећи пут капитулирао, опет није имао шансе. Сјајним ударцем са око 20 метара матирао га је Кутињо и ставио тачку на овај меч.

Неколико минута касније Меси је замало постигао можда и гол сезоне, извео је “маказице” у казненом простору Јунајтеда, Де Хеа је само погледом испратио лопту, али на његову срећу она одлази поред стативе у гол-аут.

Услиједила су наизменичне измјене два тима скоро на два минута, што је оборило ритам меча, али је Барса и даље имала контролу.

Десетак минута пре краја Лингард је запријетио са дистанце, али је промашио цео гол и то је било посљедње узбуђење на Камп Ноу.

Барселона ће у сриједу добити ривала у полуфиналу, чека реванш између Порта и Ливерпула, који ће у сриједу увече (21х) бранити 2:0 са Енфилда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана