Златни пут почео из Пала и Бањалуке

Душан Репија
Златни пут почео из Пала и Бањалуке

Бањалука - Осим што су Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић водиле Србију до трона у Јапану, дио заслуга за злато може се приписати и Одбојкашком савезу Републике Српске који је био технички организатор припрема "грација" у Палама, а потом и пријатељске утакмице у Бањалуци против Бугарске.

Добро је познато да су базичне припреме темељ за свако велико такмичење и да у овој фази не смије да буде грешака. Припреме се обично обављају на тихим локацијама, далеко од градске вреве и свјетла рефлектора, мјестима која могу да пруже све што је потребно за рад у миру и спокоју. Баш таква је била база одбојкашица, што су препознали челници ОС Србије и без двоумљења прихватили идеју колега из ОС РС. До договора је дошло приликом посјете једног кампа у Српској, када је предсједник ОС Србије Зоран Гајић са сарадницима био одушевљен условима, двораном "Пеки", климом, ваздухом и свим пратећим садржајима у Палама.

- Све то, уз гостопримство домаћина више пута стално су истицале одбојкашице, а претходно и одбојкаши који су се припремали за Светско првенство у Италији и Бугарској. Потрудили смо се да им будемо при руци и да не воде бригу о неким ситницама - рекао је предсједник ОС РС Милутин Поповић.

Сарадња два савеза може да послужи као примјер другима, а осим помоћи која се огледа у стручном усавршавању наших кадрова, преношењу искустава, организационом и сваком другом смислу, значајан сегмент је и организовање пријатељских мечева на тлу Српске који значајно подижу популарност одбојке у Српској.

- Прелијепо је било и у "Борику" иако је потражња за улазницама била много већа од понуде. Драго нам је ако смо бар мало помогли нашим пријатељима и трудићемо се да им будемо при руци и убудуће као што су они нама стално. Вјерујем да ћемо већ идуће године у "Борику" угостити сениоре Србије, што би такође била велика ствар - закључио је Поповић.

Иначе, неколико хиљада навијача дошло је испод чувеног балкона да поздрави златне даме, које су обећале још медаља. Селектор Зоран Терзић имао је само једну жељу - да ове дјевојке остану на окупу до 2020. године и Олимпијских игара у Токију.

- Ви сте наш мотив и снага и надам се да ћемо испунити Терзину жељу да нас 14 будемо на окупу до 2020. године - рекла је капитен Маја Огњеновић.

"Ајде још да сањамо"

На једном транспаренту у публици писало је да су одбојкашице освојиле злато зато што су породица, а какав дух влада међу њима доказ је и јављање повријеђене Бојане Миленковић путем видео-поруке. Од тренутка када се повриједила и отишла у Италију на операцију, њене саиграчице су истицале да играју и за њу.

- Много ми је тешко што у оваквом тренутку нисам са вама. Ово је сан који смо остварили, много сам поносна. И 'ајде још једном да сањамо, а нека наш следећи сан буде Токио - рекла је Миленковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана