Ženski kuglaški klub Vrbas: Kuglanje u zapećku, ali nema predaje

Siniša Kotaraš
Ženski kuglaški klub Vrbas: Kuglanje u zapećku, ali nema predaje

Banjaluka - Iako možda nije najpopularniji sport na svijetu, žensko kuglanje u Banjaluci ima dugu tradiciju. Naime, još osamdesetih godina prošlog vijeka egzistirao je Ženski kuglaški klub Vitaminka, koji je početkom rata prestao da radi, a onda je, 2006. godine, na scenu stupio KK Vrbas.

Od tada je ovaj klub redovan učesnik Premijer lige BiH i sa Kozarom iz Gradiške brani boje Republike Srpske. Samo žensko kuglanje ima dosta problema jer, u suštini, nije pretjerano atraktivan i popularan sport među damama, ali u Vrbasu ne posustaju. Rade na popularizaciji i omasovljenju ovog sporta i svog kluba i polako, ali sigurno jačaju u svim segmentima.

- Jako je teško u ovim uslovima baviti se kuglanjem, ali se mi ne predajemo. Trenutno u Srpskoj postoje samo dva kluba, naš i Kozara iz Gradiške, a tu je i Mineral iz Teslića, koji se, iz objektivnih razloga, trenutno ne takmiči, ali se nadamo da će uskoro ponovo početi sa treninzima - kaže potpredsjednica KK Vrbas Branka Kotur, i sama aktivna igračica.

Osim treninga i takmičenja, u Vrbasu svim silama nastoje da omasove ne samo svoj klub, već i da iniciraju eventualno osnivanje još jednog.

- Pokušavamo da održimo i spasimo žensko kuglanje u Banjaluci i, bar za sada, to nam polazi za rukom. Od prošle sezone smo počeli sa prijemom novih članova i to daje rezultate. Međutim, potreban je duži period da bi igrač bio spreman za takmičenje, a to je najmanje tri godine u kontinuitetu. Vrbas ima nekoliko termina sedmično u kuglani Sportske dvorane “Borik”, i moram reći da je primjetno da se sve više žena rekreativno bavi kuglanjem. Naš sljedeći korak je da pokušamo da neke od njih privučemo da se malo ozbiljnije počnu baviti ovim sportom - otkriva Koturova.

Problem, prema njenim riječima, predstavlja i nedostatak adekvatnog stručnog kadra.

- Trenera za kuglanje kod nas jednostavno nema. To su uglavnom najbolji igrači iz pojedinih ekipa koji to svoje znanje i iskustvo prenose na mlađe saigrače. Mislim da bi kuglanje, po uzoru na ostale sportove, trebalo da više ulaže u edukaciju trenerskog kadra, što bi nam se kasnije kroz rezultate višestruko vratilo - zaključila je Koturova.

Međunarodni turnir

KK Vrbas organizovao je prošlog vikenda drugi Međunarodni turnir na kojem su, pored domaćina, nastupili i beogradski Pobednik, Novska iz Hrvatske i Kozara iz Gradiške.

- Slavile su Beograđanke sa malom razlikom ispred Kozare, treća je bila ekipa Novske, a mi četvrte. Osim same popularizacije ženskog kuglanja, ovaj turnir nam je odlično poslužio i da vidimo gdje se nalazimo u odnosu na ekipe iz okruženja - istakla je Branka Kotur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana