Женски куглашки клуб Врбас: Куглање у запећку, али нема предаје

Синиша Котараш
Женски куглашки клуб Врбас: Куглање у запећку, али нема предаје

Бањалука - Иако можда није најпопуларнији спорт на свијету, женско куглање у Бањалуци има дугу традицију. Наиме, још осамдесетих година прошлог вијека егзистирао је Женски куглашки клуб Витаминка, који је почетком рата престао да ради, а онда је, 2006. године, на сцену ступио КК Врбас.

Од тада је овај клуб редован учесник Премијер лиге БиХ и са Козаром из Градишке брани боје Републике Српске. Само женско куглање има доста проблема јер, у суштини, није претјерано атрактиван и популаран спорт међу дамама, али у Врбасу не посустају. Раде на популаризацији и омасовљењу овог спорта и свог клуба и полако, али сигурно јачају у свим сегментима.

- Јако је тешко у овим условима бавити се куглањем, али се ми не предајемо. Тренутно у Српској постоје само два клуба, наш и Козара из Градишке, а ту је и Минерал из Теслића, који се, из објективних разлога, тренутно не такмичи, али се надамо да ће ускоро поново почети са тренинзима - каже потпредсједница КК Врбас Бранка Котур, и сама активна играчица.

Осим тренинга и такмичења, у Врбасу свим силама настоје да омасове не само свој клуб, већ и да иницирају евентуално оснивање још једног.

- Покушавамо да одржимо и спасимо женско куглање у Бањалуци и, бар за сада, то нам полази за руком. Од прошле сезоне смо почели са пријемом нових чланова и то даје резултате. Међутим, потребан је дужи период да би играч био спреман за такмичење, а то је најмање три године у континуитету. Врбас има неколико термина седмично у куглани Спортске дворане “Борик”, и морам рећи да је примјетно да се све више жена рекреативно бави куглањем. Наш сљедећи корак је да покушамо да неке од њих привучемо да се мало озбиљније почну бавити овим спортом - открива Котурова.

Проблем, према њеним ријечима, представља и недостатак адекватног стручног кадра.

- Тренера за куглање код нас једноставно нема. То су углавном најбољи играчи из појединих екипа који то своје знање и искуство преносе на млађе саиграче. Мислим да би куглање, по узору на остале спортове, требало да више улаже у едукацију тренерског кадра, што би нам се касније кроз резултате вишеструко вратило - закључила је Котурова.

Међународни турнир

КК Врбас организовао је прошлог викенда други Међународни турнир на којем су, поред домаћина, наступили и београдски Победник, Новска из Хрватске и Козара из Градишке.

- Славиле су Београђанке са малом разликом испред Козаре, трећа је била екипа Новске, а ми четврте. Осим саме популаризације женског куглања, овај турнир нам је одлично послужио и да видимо гдје се налазимо у односу на екипе из окружења - истакла је Бранка Котур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана