“Жељо” без лиценце, Радник поново у Европи

Дарко Пашагић
“Жељо” без лиценце, Радник поново у Европи

Бањалука - Другостепена комисија за лиценцирање Фудбалског савеза БиХ није издала лиценцу за наступ на међународној сцени Жељезничару, што значи да ће трећи представник БиХ у квалификацијама за лигу Европе уз Зрињски и Широки Бријег бити Радник, који је сезону завршио на петом мјесту.

Иако нико од чланова комисије није хтио да потврди ову информацију док она и званично не буде прослијеђена клубовима који су се жалили у јавност је из ФС БиХ процурила информација да је тим са “Грбавице” једногласном одлуком остао без лиценце. Разлог је кашњење исплате дуга бившем тренеру Славку Петровићу, који је тако на индиректан начин други пут одвео Бијељинце у Европу. Први пут било је то у сезони 2015/16, када је овај искусни стручњак са клупе предводио Радник и довео га до пехара намијењеног побједнику Купа БиХ (у финалу савладана Слобода, 1:1, 3:0).

У Раднику нису хтјели да коментаришу чињеницу да су други пут изборили пласман у Европу док то не буде и званично потврђено, али је екипа, коју са клупе предводи млади стручњак Младен Жижовић играна на зеленом тепиху то и заслужила. Иза њих је одлична сезона, посебно прољећни дио, у којем су нанизали 11 мечева без пораза, што је било довољно за пето мјесто. Како Бијељинци све своје обавезе испуњавају на вријеме, добили су лиценцу за наступ у Лиги Европе још у првостепеном поступку, с тим што ће домаће утакмице играти на Градском стадиону у Бањалуци, баш као и прије три године. У првој европској авантури зауставио их је бугарски Берое и то захваљујући побједи у Бањалуци (2:0).

С друге стране, Другостепена комисија за лиценцирање донијела је једину могућу исправну одлуку, иако то неће бити по вољи људима из “Жеље”, јер да су другачије пресудили, ФС БиХ био би изложен казни Европске фудбалске федерације. Такву казну сада плаћа ФС Србије, који је прошле године издао лиценцу Војводини, која није испуњавала критеријуму, па је морао да плати 250.000 франака, а уведен је и трогодишњи појачани мониторинг на лиценцирање, који ће трајати до краја сезоне 2020/21.

Крупа и званично прволигаш

Остала три клуба, која су се жалила Другостепеној комисији за лиценцирање за добијање лиценце за наступ у Премијер лиги добила су зелено свјетло, што аутоматски значи да је Крупа и званично од наредне сезоне члан Прве лиге Републике Српске. Наиме, на Првостепеној комисији лиценцу нису добили Слобода, Челик и Крупа и у кањону Врбаса су се надали да Тузлаци и Зеничани неће испунити све обавезе да би добили лиценцу, али тако није било и Крупа ће се послије три сезоне вратити у елиту Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана