Жарко Паспаљ, први амбасадор Јадранске лиге: АБА слична лиги СФРЈ, али није иста

Милан Зубовић
Жарко Паспаљ, први амбасадор Јадранске лиге: АБА слична лиги СФРЈ, али није иста

Бањалука - Легендарни српски кошаркаш Жарко Паспаљ има нову улогу. Није хтио де буде тренер након успјешне играчке каријере, а послије епизоде у Олимпијском комитету Србије дигао је сидро те га дуго није било у активном кошаркашком свијету.

Сада је пристао да буде амбасадор АБА лиге и својим утицајем и харизмом помогне организацију те промовише такмичење које је на просторима бивше Југославије заживјело прије 17 година.

- Ово је лепа идеја мојих пријатеља који подржавају Јадранску лигу и решили су је основног проблема, новца. Неког понашања и протокола око ове функције која је сада уведена скоро да нема и све је на мени. До сада ми је добро ишло и опет ћу да се укључим у кошарку на начин који ме неће оптерећивати. Нећу да се бавим политиком у спорту. Овде могу да будем оно што сам, да поделим искуство и пратим напредак. Лига је добра и може да буде боља и морамо да схватимо да квалитет тимова доносе организација и поверење која та организација треба да има - изјавио је Паспаљ.

АБА лига замишљена је као такмичење које ће на неки начин наслиједити некадашњу Лигу СФРЈ.

- Све је слично, али ништа није исто, не само што се квалитета тиче. Та времена су била посебна и другачија и тешко их је поредити. Треба тражити пример како да се врати и неке добре ствари искористи за ово време. Тада нико није разбијао главу да ће му добар играч отићи ван државе са 18 година. Треба вратити поверење и ово није моја кошарка већ кошарка за све нас. Узимамо је здраво за готово и то треба да се промени и направи циљ те да ово буде уживање и забава - казао је Паспаљ.

Нагласио је да сви клубови морају имати разрађен план рада.

- Сваки тим треба да одлучи шта ће да ради и треба да има визију. Разумем да без новца тимови не могу да функционишу па се враћају раду са младима и сваки тим треба да има стратегију, али и да ради са младима. Све мора да крене од почетка са дугорочним плановима. Новца некад има више, некада мање, али што клуб зацрта не треба де се мења без обзира на то ко је председник - додао је Паспаљ.

По њему требало би да се промијени пракса одласка младих играча у НБА лигу који се нису доказали у Европи.

- Појављују се све млађи амерички кошаркаши који не чекају да напуне 22 године и прескачу колеџ. Ако се то покаже лошим неко ће да промени, али морамо да се поставимо и будемо оно по чему смо били препознатљиви. Мало смо се погубили у ситуацији која влада последњих година, али можемо да се прилагодимо и да сваки тим може да задржи своје играче - казао је Паспаљ.

Сан Антонио

Своју НБА каријеру провео је у Сан Антонију који је прије неколико дана напустио Емануел Ђинобили који се пензионисао и тако је славна тројка Ђинобили - Тони Паркер - Тим Данкан престала да постоји.

- Сада су на новом старту и пред новим изазовима. Они су 25 година палили харали и највећа су организација која постоји у НБА. Имају искуство, харизму, карактер и не сумњам да ће изаћи на прави пут - казао је Паспаљ.

Изгубљен компас

Рат између ФИБА и Евролиге назвао је бесмисленим.

- Ко је добитник, а ко губитник не зна се. Ова ситуација не личи ни на шта јер екипе и репрезентације имају велике проблеме са одсуствима играча. То су ситуације које нико не разуме и велика је борба за новац и сви су изгубили компас. Оваквом ситуацијом сви су на губитку - истакао је Паспаљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана