Закон о спорту Српске стиже до краја године

Милан Зубовић
Закон о спорту Српске стиже до краја године

Бањалука - Закон о спорту Републике Српске више неће бити само идеја коју годинама заговарају спортски радници од Новог Града до Требиња, већ би крајем године требало да се нађе у скупштинској процедури.

Први корак ка изради закона направило је Министарство породице, омладине и спорта Српске, које је сакупило представнике свих 43 струковних савеза и тако најавило почетак обимног посла, док би нацрт требало да буде готов у августу.

- Срећна сам пошто су представници сва 43 савеза дошли на састанак јер је свима потребно да разговарамо о проблемима. Упознали смо представнике савеза о активностима министарства и проблематици приликом израде нацрта закона, док ћемо током марта имати стручне расправе у пет регија Републике Српске. Затим ћемо приступити изради закона који ће се у форми нацрта наћи пред посланицима током посљедњег квартала текуће године - изјавила је министарка породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић.

Уједно је најављено да ће бити испитан рад свих струковних савеза због потрошње средстава које добијају од министарства.

- Сугерисали смо представницма спортских савеза да ће опредјељење министарства у наредном периоду бити пооштравање финансијске контроле и одговорности када је у питању утрошак средстава које министарство додјељује за рад савеза. Ту ћемо, прије свега, инсистирати на утрошку средстава о питању планирања активности самих савеза и покушаћемо да поставимо ствари на своје мјесто - истакла је Давидовићева.

Предсједник Фудбалског савеза РС, који окупља највећи број спортиста, Миле Ковачевић изразио је задовољство што се кренуло у реализацију дуго очекиваног пројекта.

- Хвала министарки што је организовала састанак да заједнички подијелимо размишљања и покушамо наћи побољшања у организацији спорта Српске. Евидентно је да нови сазив министарства покушава да заједничким снагама ријеши одређене проблеме, што ће помоћи да спорт у РС буде на вишем нивоу - казао је Ковачевић.

Закон треба подржати

Спортски радници Републике Српске сагласни су с оцјеном да је Одбојкашки савез на челу са Милутином Поповићем најбоље организован и као такав може бити од велике помоћи приликом израде закона о спорту.

- Састанак је био изузетно конструктиван и сви учесници отишли су са великим задовољством јер смо након дуго година били у прилици да министарство организује овакав састанак. Закон о спорту и све друге активности које су планиране, као и изградња критеријума за финансирање спорта, заслужује велику пажњу и подршку свих нас - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана