Владо Јагодић, тренер Јединства из Бихаћа: Прва лига ФБиХ боља од Српске

Синиша Котараш
Владо Јагодић, тренер Јединства из Бихаћа: Прва лига ФБиХ боља од Српске

Бањалука - Један од најтрофејнијих фудбалских тренера у БиХ Владо Јагодић љетос је преузео екипу Јединства из Бихаћа са којом је заузео треће мјесто на крају полусезоне Прве лиге ФБиХ. Искусни стручњак један је од ријетких који има искуства у раду у Премијер лиги БиХ, али и обје Прве лиге, тако да је потпуно компетентан да повуче паралелу између Федералне и лиге Републике Српске.

- Знам да се некима неће свидјети ово што ћу да кажем, али је ситуација таква да је бар седам или осам екипа у Лиги ФБиХ у рангу са Борцем и Слогом из Горњег Црњелова, или чак бољих. Дефинитивно, то су Вележ и Олимпик, али и сви остали који су пласирани до осмог мјеста - рекао је Јагодић.

Оно што је, по његовом мишљењу, добро када је ријеч о фудбалу у Републици Српској, јесте све више терена са вјештачком подлогом.

- Терени са вјештачком травом омогућавају боље услове за тренинг и радује ме да су то у Републици Српској схватили и кренули да их раде. Ето, гледао сам посљедњу утакмицу Борца са Модричом и оно што сам констатовао у разговору са својим некадашњим саиграчем и сарадником, Милорадом Билбијом, јесте да терен на Градском стадиону никада није био бољи у ово доба. Све је то посљедица одличног помоћног терена који је растеретио главни терен и омогућио да први тим има много боље услове за квалитетну игру. А то момци на терену и показују - појаснио је Јагодић.

Према његовим ријечима, Вележ је и дефинитивно примјер како треба да се ради и да се тај рад поклопи са жељеним резултатима.

- Мостарци већ двије године интензивно раде на повратку у Премијер лигу и то сегмент по сегмент. Прво су радили на организацији клуба, потом на инфраструктури, па тек онда су почели са стварањем екипе. То им је донијело 12 побједа и три ремија у 15 одиграних кола и то је тим који би већ сада без већих проблема могао да игра највиши ранг. Квалитет је на страни клубова из ФБиХ, а они су у предности и када је инфраструктура у питању - тврди Јагодић.

Рецепт Мостараца преузели су и у Бихаћу, па се Јагодић нада да би и његов клуб у неком наредном периоду могао стопама Вележа.

- И челници Јединства се труде да иду тим путем, али тамо имају један велики проблем, а то је мигрантска криза која у овом тренутку тресе читав град и која, нажалост, оставља посљедице и на Фудбалски клуб. Драго ми је што видим и да у Етно селу Станишићи раде сличан посао и то мора да да резултат, у њиховом случају, опстанак у Премијер лиги. Истовремено, они имају сјајан тренажни комплекс и велики број домаћих клубова баш код њих одрађује један дио својих припрема, а и сам сам ту долазио док сам тренирао Челик и Слободу - додао је Јагодић.

Борац

Једна од незаобилазних тема било каквог разговора са Јагодићем је бањалучки Борац.

- Четири пута сам био на Градском стадиону и Борац је у многоме моја друга кућа. Гледао сам неколико утакмица ове сезоне, видим да имају добру екипу, а драго ми је и да су се услови увелико побољшали. Не сумњам уопште да ће изборити повратак у Премијер лигу и надам се да ће се опет борити за једно од мјеста у самом врху - поручио је Јагодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана