Вишеструка корист од вјештачких терена

Дарко Пашагић
Вишеструка корист од вјештачких терена

Бањалука - Фудбалски клубови у Републици Српској изгледа да полако хватају корак с Европом јер све више њих одлучују да изграде терене са вјештачком травом.

То је за наше прилике капитална инвестиција коју је тешко спровести у дјело без помоћи локалних заједница и републичких институција, али се показује као прави потез за будућност. Тренутно у Српској шест клубова посједује “пластичне” терене (Крупа, Борац и Жељезничар Спорт тим у Бањалуци, Минерал у Бањи Врућици, Звијезда 09 у етно-селу Станишићи, те Текстилац у Дервенти), а седми је у изградњи (Слобода, Мркоњић Град).

Први је направљен још у љето 2009. године у кањону Тијесно, који је у власништву Крупе, и показао се као пун погодак јер су, осим свих селекција овог клуба, на њему уточиште тражили све екипе из регије.

- Можемо да се похвалимо да је наш терен од постављања до сада користило 76 клубова, а оно на шта смо посебно поносни јесте да за те услуге ником нисмо наплатили ниједну марку. Одигране су хиљаде утакмица, а његова дневна искоришћеност је у просјеку већа од десет часова - нагласио је директор Крупе Михајло Бучински.

Он је истакао да је немогуће израчунати колико је до сада овај клуб уштедио због вјештачке траве.

- Тешко је рећи колико су од тада смањени трошкови, али је сигурно да је у каси остало много новца. На њему тренирају све наше селекције, играмо све званичне утакмице, а када се томе дода да га често користе и други, нисмо само ми уштедјели, већ су и други које смо увијек дочекивали као прави домаћини. Нажалост, није више онако добар као прије јер су поплаве 2014. године учиниле своје, али се надам да ћемо смоћи снаге да ускоро промијенимо траву - додао је Бучински.

Борчев помоћни терен постоји скоро двије године, али се већ сада показао као пун погодак.

- Наша предност је што око њега имамо и рефлекторе и могу да кажем да је искоришћен у пуном капацитету, практично од осам до 22 часа, понекад и дуже. На њему званичне утакмице играју наше млађе селекције, ЖФК Бањалука и неколико нижелигаша. Никог још нисмо одбили и трудимо се да направимо што бољи распоред коришћења да би још понеко могао да добије термин. Откако имамо овај терен, порастао је број играча који тренирају у млађим категоријама и већ размишљамо да направимо још један помоћни терен са правом травом и један нешто мањи са пластичном подлогом - рекао је директор Борца Дејан Лукендић.

Предсједник Звијезде 09 Борис Станишић је презадовољан досадашњим искуством са вјештачком травом и планира да направи још један сличан терен.

- Никада нисмо рачунали колика је уштеда, али је јасно да је она евидентна, поготово што ми имамо фудбалску академију. Сматрам да сваки озбиљан клуб који размишља о будућности треба да има овакав терен јер ће веома брзо оправдати уложено. Нама је у плану да направимо још један са комбинованом природном и вјештачком травом, те с уграђеним гријачима, што би омогућило свим заинтересованим клубовима да комплетне зимске припреме обаве код нас - изјавио је Станишић.

Ниче терен у Мркоњић Граду

Радови на реконструкцији терена на стадиону “Луке” у Мркоњић Граду, који ће убудуће имати вјештачку траву, у завршној су фази.

- Све ће бити завршено до наставка шампионата. За нас ће терен са вјештачком травом имати вишеструки значај јер смо до сада, нарочито зими, били практично онемогућени да радимо и морали смо да тражимо алтернативна рјешења. То ће увелико смањити трошкове клуба, а сигуран сам да ће бити и од велике користи за клубове из окружења - истакао је директор Слободе Гојко Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана