Велимир Петковић за “Глас Српске”: Рукомет се напокон вратио кући

Синиша Котараш
Велимир Петковић за “Глас Српске”: Рукомет се напокон вратио кући

Бањалука - Прослављени рукометни тренер Велимир Петковић већ дуго живи и ради у Њемачкој, а од 2016. године је на клупи Фиксе Берлина. Без обзира на то, редовно прати све шта се дешава када је рукомет у питању широм региона и истиче да му је веома драго што се свих шест репрезентација са простора бивше Југославије пласирало на завршни турнир Европског првенства, које ће наредне године бити одржано у Аустрији, Шведској и Норвешкој.

- Прије свега, изузетно ми је драго да се рукомет коначно доказао, вратио се кући! Знамо сви да је рукомет у бившој Југославији био водећи спорт и да је био наш најјачи представник у Европи и свијету. Распадом државе на свим великим такмичењима су биле Хрватска и Словенија, које су остале у врху, а то је био и одраз боље организације њихових савеза, који су улагали у спорт, док су остали све више заостајали - каже Петковић.

Према његовим ријечима, посебно му је драго што су очигледан напредак показале Србија и БиХ.

- Па, из БиХ је долазио највећи број добрих играча који су сачињавали тадашњу селекцију Југославије, и то сви знају. Међутим, након свега што се овдје дешавало, ситуација у држави се одразила и на спорт, тако да се неки резултати и нису могли очекивати. Слично је било и у Србији, и тамо је била велика криза, првенствено у руковођењу. Мада, Србија је увијек имала врхунске играче који су играли у најбољим европским клубовима, али никако нису успијевали да се сложе и направе неку респектабилну репрезентацију. Сада је и то, ваљда, дошло на своје - тврди Петковић.

Оно што га је посебно зачудило, након што су квалификације за Европско првенство завршиле, јесте еуфорија у Србији и Црној Гори.

- Пратим штампу и видим велику еуфорију у Србији и БиХ! Међутим, не треба заборавити да су се обје ове селекције пласирале тек као треће у својим групама. Мислим да овај неоспорно сјајан резултат не треба прецијенити јер треба имати у виду и нови систем такмичења од 24 репрезентације у завршници. Опет, понављам, драго ми је што ће сви са простора бивше Југе бити ту и надам се да ће ови резултати подстаћи развој рукомета. Али, еуфорија, тврдим, никоме није потребна - категоричан је Петковић.

Стручњак који је са Борцем освојио Куп ИХФ каже да редовно прати резултате свог клуба, али и да га је разочарала једна чињеница.

- Обрадовао ме је овогодишњи успјех Борца, освајање Купа БиХ и финале плеј-офа, али сам се дубоко разочарао када сам видио да су они те утакмице играли у малој дворани у кампусу. То је потцјењивање спорта и мог клуба! Не тражим кривца, али ово Борац не заслужује и то једноставно нећу да гледам. Нашао сам пренос на интернету, али када сам видио да играју у малој дворани, одмах сам угасио - рекао је Петковић.

Што се тиче наступа у Купу ЕХФ, Петковић истиче да је то веома квалитетно такмичење и да Бањалучани могу да буду задовољни уколико успију да прођу једно или два кола.

- Тешко је сада било шта рећи и прогнозирати и мислим да ће резултати Борца увелико зависити од тима са којим ће ући у наредну сезону. Куп ЕХФ је изузетно квалитетно такмичење и сваке године се све то диже на још виши ниво. Ми већ годинама играмо Куп ЕХФ, и само прошле године је у њему наступило петнаестак првака својих држава који нису успјели да се пласирају у Лигу шампиона. Биће ту Борцу веома тешко да прође прво или друго коло, а пласман у групну фазу би био, не успјех, него сензација - закључио је Петковић.

Долазак Милосављева пун погодак

Од наредне сезоне на голу Фиксе Берлина ће стајати дојучерашњи чувар мреже скопског Вардара и званично најбољи голман Лиге шампиона, Дејан Милосављев.

- Имали смо у посљедње двије године доста проблема на голманској позицији и тражио сам од управе да ангажујемо квалитетно појачање. Дуго смо били у контакту са Марином Шегом, а на крају смо се одлучили за Милосављева, који је комплетну ову сезону одиграо феноменално. Пратио сам скоро све његове утакмице и, по оцјенама, најбољи је голман Лиге шампиона. Драго ми је што је дошао у Берлин и мислим да ће нам пуно помоћи, а код нас ће имати и све услове да још више напредује - поручио је Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана