Умро бањалучки боксер Маријан Бенеш

Глас Српске
Умро бањалучки боксер Маријан Бенеш

Прослављени бањалучки боксер Маријан Бенеш преминуо је данас у Бањалуци у 67. години.

Бенеш је преминуо након дуге и тешке болести.

Маријан Бенеш је био поп-икона бивше Југославије, у рингу је доказао колико може, а кад би скинуо рукавице, свирао је виолину и флауту, писао поезију и показао свијету да људи из ринга нису само боксери као боксери.

Бенеш је рођен 11. јуна 1951 у Београду и сматра се, заједно са Парловом, једним од најбољих југословенских боксера свих времена. У Бањалуку га је челична песница довела 1967. године, када је имао 16 година.

Маријан потписује за Славију, боксерски клуб из Бањалуке, гдје је и остао током читаве своје аматерске каријере. Послије бриљантне аматерске каријере и освојене златне медаље на првенству Европе у боксу 1973. године одржаном у Београду, прешао је у професионалце и освојио титулу европског првака у верзији Европске боксерске уније (ЕБУ) у лако-велтер категорији 1979. године.

Бенеш је имао укупно 39 професионалних мечева, од којих је 32 пута из ринга изашао као побједник. 21 меч нокаутом, а шест је изгубио (три нокаутом) и један меч је боксовао неријешено.

Укупно је одбоксовао 233 професионалне рунде. Бенеш се повукао из бокса 1983. године и боксовао је још два егзибициона меча током деведесетих година прошлог вијека. Из бокса се повукао због тешке повреде и губитка ока.

У вријеме ратног лудила и распада државе, Бенеш није био добродошао нигдје. Ни у Босни ни у Хрватској. Био је понижен у сваком смислу те ријечи. Ипак, по завршетку рата Бенеш се вратио у Бањалуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана