Umičević više nije predsjednik

Dušan Repija
Umičević više nije predsjednik

Banjaluka - Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević podnio je ostavku, čime je produbljena kriza, a kako stoje stvari, mogla bi čak da budu obustavljena takmičenja pod okriljem RS RS.

Kako Osnovni sud u Banjaluci do ponedjeljka nije odlučio da li je Umičevićev izbor na mjesto predsjednika legalan ili nije, on je riješio da prekine pat poziciju. Na njegov izbor žalilo se bivše rukovodstvo, na šta je novo rukovodstvo sudu poslalo odgovor na žalbu. I tu je sve stalo. Bivše rukovodstvo do dan danas slučajno ili namjerno nije zaprimilo odgovor na žalbu, koje im je prema zakonu i proceduri, poslao sud. Samim tim, stvari već dva i po mjeseca tapkaju u mjestu.

- Od 16. juna kada sam izabran nisam imao primopredaju, a bila su tri neuspjela pokušaja, jer su odlazeći predsjednik i sekretar ovlastili advokata koji je to sva tri puta izbjegao, čekajući odluku suda. Sud je presudio u moju korist, upisao me u registar, te sam upisan u Ministarstvo porodice, omladine i sporta kao predsjednik - navodi Umičević.

Međutim, advokat bivšeg rukovodstva se žalio na prvostepenu odluku, pri čemu žalba zbog gore navedenih detalja još stoji u ladici.

- To može da traje godinama. U međuvremenu je banka blokirala račun RS RS na kojem ima oko 20.000 KM, a računi koje treba platiti pristižu. Uspjeli smo pokrenuti prvu i drugu ligu RS, promijeniti komesare, krenuti u izradu novog statuta, vratiti sudijske organizacije pod kontrolu RS RS, suspendovali smo područni savez Banjaluka zbog nerada i samovolje. Sve to, a da nisam ušao u kancelarije RS RS - naveo je Umičević.

Predsjednik Sloge i Regionalnog rukometnog saveza Doboj Vojislav Rađa podržao je Umičevića i čak pozvao klubove da prekinu takmičenje.

- Javno pozivamo sve klubove u RS da obustave takmičenje, jrr ćemo na to htjeli ili ne htjeli biti primorani za petnaestak dana ukoliko sud ne riješi famoznu žalbu, koji su nezakonito podnijeli ljudi poznati kao grobari rukometa - naveo je Rađa.

Kriza na svim nivoima

Marinko Umičević se ujedno povukao i sa mjesta potpredsjendika RS BiH, u kojem i onako stvari ne funkcionišu skoro nikako. Kako će se dalje razvijati situacija za sada niko ne može da prognozira iako smo zvali nekoliko rukometnih radnika koji baš nisu bili volji da komentarišu katastrofalno stanje u najtrofejnijem sportu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana