Umičević novi predsjednik Saveza

Dušan Repija
Umičević novi predsjednik Saveza

Doboj - Marinko Umičević novi je predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i time bi trebalo da bude okončana kriza u ovom sportu, ali narednih dana tek treba očekivati buru.

Naime, struja koja ne podržava Umičevićev izbor ili, bolje rečeno, koja je okupljena oko starog rukovodstva Saveza sa predsjednikom Zdravkom Milićevićem na čelu, tvrdi da je sve urađeno mimo propisa i Statuta. Međutim, novo rukovodstvo se poziva na član 21. Statuta RS RS. U njemu se navodi da je predsjednik najvišeg organa u upravljanju Savezom ovlašćen da sazove sjednicu ukoliko skupi potpise trećine delegata. Predsjednik Milisav Radmilović je to uradio, jer je skupio 30 od 66 potpisa delegata, a sjednici je prisustvovalo 35 i svi su glasali za Umičevića.

- Neću uopšte da polemišem da li je izbor legalan ili ne. U Statutu pišu pravila koja su na snazi, iako taj statut ima mnogo manjkavosti i možemo reći da je u prethodnom periodu tumačen na razne načine. Samo kod nas je moguće da pravo glasa imaju predstavnici klubova koji već godinama ne funkcionišu, a dobrim dijelom zbog takvih je nastao ovakav metež. Kada preuzmem funkciju, to neće biti moguće - rekao je Umičević.

Kao prvi potez poslije ustoličenja najavljuje angažovanje revizorske kuće koja će, kako kaže, do posljednje marke utvrditi kako se i šta radilo u prethodnom periodu.

- Sve ćemo prečešljati. Mnogo je nelogičnosti, počevši od finansijskog izvještaja iz 2013. godine kada je RS RS bio suorganizator Svjetskog prvenstva za juniore. Kada postavimo stvari u našem savezu, krećemo prema RS BiH. Imamo sedam klubova u Premijer ligi i moramo da štitimo njihove interese. Pravi ljudi će se boriti za njih u Sarajevu, jer su do sada bili praktično prepušteni na milost i nemilost. Aktiviraćemo reprezentaciju RS, organizovati seminare, jer naši mladi treneri imaju od koga da nauče, ali do sada nisu imali priliku. Još jednom bih da ponovim, svi koji žele da pomognu su dobrodošli, bez obzira na to da li su me podržali ili ne - rekao je Umičević.

U Doboju je izabrana i Komisija za primopredaju dužnosti i već sada je jasno da će imati težak posao. Dosadašnje rukovodstvo Saveza zakazalo je nastavak Skupštine prekinute 27. maja za 30. jun. Treba očekivati da se na njoj pojave delegati koji nisu došli u Doboj.

RRS Bijeljina: Ništavne odluke

Predstavnici Regionalnog rukometnog saveza Bijeljina, koji nisu prisustvovali sjednici u Doboju, bili su razočarani.

- Sa velikim razočaranjem smo konstatovali informaciju da su rukometni radnici održali “Skupštinu RS RS” bez prisustva generalnog sekretara RS RS, osam članova Upravnog odbora, potpredsjednice Skupštine, kao i tri regionalna saveza. Radi bolje slike javnosti želimo da istaknemo da RRS Bijeljina nije učestvovao na takozvanoj “Skupštini RS RS”, te odluke sa iste smatraju ništavnim. Borbu za rukomet, zakon boljeg, a ne “jačeg” smo spremni da nastavimo i pred pravosudnim organima - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana