Требињац Владимир Гаћиновић води Спартак кроз Европу: Милиони не дају голове

Душан Репија
Требињац Владимир Гаћиновић води Спартак кроз Европу: Милиони не дају голове

Суботица - Фудбалери Спартака остварили су највећи успјех на евросцени у историји елиминисавши прашку Спарту (2:0, 1:2) у другом колу Лиге Европе, а архитекта подвига је Требињац Владимир Гаћиновић.

Фудбал је у овом случају подсјетио на помало заборављену романтику, јер је још приликом извлачења парова било јасно да је срећа на страни славног чешког клуба. Ипак, вишемилионска улагања прошлог и овог љета нису била довољна да Спарта избаци Суботичане.

- Увијек својим играчима кажем да милиони и цифре не дају голове. Наравно, новац је изузетно важан у савременом фудбалу, али уколико у меч уђете исправно - са великом жељом, вољом и добро тактички припремљени, онда вам шансе расту. Још ако вас мало срећа погледа, као што нас јесте у реваншу, онда је могуће направити подвиг - искрен је Гаћиновић.

Утакмица у Прагу могла је лако отићи и на другу страну, али је гол Бојана Цецарића из пенала значио и пролаз даље.

- Знали смо да морамо постићи гол, без обзира на то што смо славили са 2:0 у првом мечу. Исто би било и да смо у Чешку донијели три или четири гола вишка. Осјетила се нервоза у првом дијелу, ипак је већини мојих играча ово била највећа утакмица у каријери. У другом смо се консолидовали, искористили ту једну шансу и као што сам рекао, уз мало среће, прошли даље - рекао је Гаћиновић.

Искусни стручњак помало тихо је дошао на клупу “голубова” јер је прекомандован у главног тренера послије одласка Александра Веселиновића, којем је био помоћник. За разлику од колеге из Спарте Здењека Шчесног, нема луксуз да купује играче које жели, напротив.

- Спартак је тим који живи од продаје играча, па у сваком прелазном року останемо без најбољих. Ето, послије овог успјеха отишао нам је Миле Савковић у Јагелонију, а раније Немања Николић и Аранђел Стојковић. Тешко је сваких шест мјесеци кретати испочетка, али смо навикли на то и добро се сналазимо - наглашава Гаћиновић.

Специфична ситуација је и са играњем домаћих утакмица. Како је у току реновирање стадиона у Суботици, Спартак домаће мечеве Суперлиге игра у Кули, Колерајн и Спарту је дочекао у Новом Саду, док ће Брондби угостити на “Рајку Митићу”, јер “Карађорђе” не задовољава строге критеријуме УЕФА за трећу рунду квалификација.

  • Понекад ујутро устанем и не знам гдје треба да кренем на посао. Шалу на страну, све је то наша свакодневица са којом се морамо изборити како знамо и умијемо. Надам се да ћемо имати велику подршку у Београду. Сигурно 200 навијача бодрило нас је у Прагу, а славље у авиону при повратку једна је од слика које ћу памтити до краја живота - закључио је Гаћиновић.

Мијатова жеља

Владимиров насљедник Мијат Гаћиновић недавно је рекао да би му било изузетно драго када би одмјерио снаге са оцем у групној фази Лиге Европе. Његов Ајнтрахт је изборио директно учешће, а пред оцем је још много посла. Прва препрека је Брондби, а у случају пролаза још јачи ривал.

- Било би прелијепо да изборимо групну фазу и тамо добијемо групу са Ајнтрахтом. Али, не заносим се. Објективно, биће врло тешко. Још не знам врлине и мане Брондбија. Тек од понедјељка ћемо се припремати за тај меч, а прије тога нам слиједи утакмица са Пролетером на којој ћемо одморити већину носилаца игре - рекао је Гаћиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана