Станиша Мандић, црногорски фудбалер “Глас Српске”: Рестарт “златног орлића” у Зрињском

Милан Зубовић
Станиша Мандић, црногорски фудбалер “Глас Српске”: Рестарт “златног орлића” у Зрињском

Мостар - “Златни орлић” са Новог Зеланда чије је име уписано у историју српског фудбала послије епизоде у Норвешкој стигао је као велико појачање у Зрињски гдје ће покушати да се врати у форму која га је прије неколико сезона винула у врх свјетског фудбала.

Станишу Мандића заувијек ћемо памтити по првом голу репрезентацији Бразила у финалу Мундијалита док је Немања Максимовић донио титулу и док неколицина његових тадашњих саиграча игра по Европи он се одлучио за БиХ. У трећем наступу за екипу из Мостара постигао је гол и то у дербију кола против Сарајева на “Кошеву” чиме је смањио бодовну разлику између та два клуба која држе прва два мјеста на табели.

- Драго ми је што сам решио дерби и са нова три бода вратили смо наду да можемо до првог мјеста и одбране титуле. Овим тријумфом учинили смо првенство много занимљивијим и до краја ћемо водити велику битку те сам убеђен да можемо надокнадити минус од шест бодова. Девет кола је до краја и свашта се може променити - изјавио је Мандић за “Глас Српске”.

Име је стекао играјући за Чукарички и сада ће се из прве руке упознати са квалитетом фудбала у БиХ.

- На ове три досадашње утакмице нисам стекао неки специјалан утисак, али ми се чини да је лига мало тврђа од Суперлиге Србије и није баш лако играти. Све у свему доста је слично и до краја ћу се боље упознати - казао је Мандић.

Уговор са екипом из Мостара потписао је 20. фебруара скоро ненадано.

- Био је последњи дан прелазног рока када сам добио позив од менаџера који ми је понудио да дођем у Зрињски што сам одмах прихватио и лако смо договорили сарадњу. Био сам на припремама у Норвешкој и брзо сам се спаковао те стигао у Мостар. За сада је све супер - рекао је Мандић.

Сезону 2017-18. провео је у Согндалу као позајмљен играч и на 22 првенствене утакмице дао је пет голова да би јуна прошле године норвешки тим откупио његов уговор и поново је забиљежио 12 наступа. Тај период памти по добром.

- Норвежани су ме добро прихватили као и тренер Еирик Баке који је направио велику каријеру играјући за Лидс и Астон Вилу те репрезентацију Норвешке. Било ми је лепо у том периоду, али смо испали и нижи ранг што је покварило целокупни утисак. Генерално другачија је култура фудбала и физичка спрема је на првом месту па онда техника. Играју на дуге лопте и сви стадиони имају вештачку подлогу тако да нема оштрих стартова, али физикалије су на првом месту и ретки су техничари - истакао је Мандић.

Момак који је рођен 27. јануара 1995. године у Херцег Новом са златном медаљом са Новог Зелнда опростио се од дреса Србије и прихватио позив да игра за У21 селекцију Црне Горе па онда и за сениорски састав “соколова”. Сва четири меча уписао је 2015. и од тада га нема на списку селектора.

- После одласка у Сонгдал и испадања у Другу лигу Норвешке очекивано нисам добијао позив за репрезентацију. Ипак, нисам се опростио од дреса и жеља ми је да поново заиграм за Црног Гору. Надам се да ће наставити са добрим играма у Зрињском као што сам и започео ова део сезоне па да ћу поново заслужити тај позив. Ово је нови почетак за мене, нека врста рестарта или освежења за наредне изазове и верујем да ћу оправдати таленат и направити добру каријеру - нагласио је Мандић.

Када је прихватио позив Црне Горе наишао је на осуду јавности која је такав потез сматрала издајом, али се он не каје због те одлуке.

- Рођен сам у Херцег Новом и после злата на новом Зеланду нисам био позиван у репрезентацију тако да је логична позив био да заиграм за Црну Гору. Цео стручни штаб Србије тада се променио и можда би све било другачије да је Вељко Пауновић остао селектор, али шта је ту је, не кајем се ипак сам рођен у тој држави - изјавио је Мандић.

Ускоро ће четири године од злата на Мундијалиту, а успомене не блиједе.

- Лепа успомена свих нас који смо били тамо и направили нешто што је успела само генерација 1987. године у Чилеу. Лепо сећање и диван моменат који заувек остаје у срце јер се не постаје светски шампион баш сваки дан - закључио је Мандић.

Без понуде Роме

Послије злата на Новом Зеланду наводно га је тражила Рома, али он о томе не зна ништа.

- Медији су писали да се многи клубови интересују за мене, али до мене нису стизале те наводне понуде и Рома ме није звала. Било је понуда неких мањих клубова, али су људи из Чукаричког то одбили пошто су тражили веће паре него што су они нудили и желели су да останем још две године па сам тако остао - казао је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана