Стадион у Брчком добија нови изглед

Дарко Пашагић
Стадион у Брчком добија нови изглед

Брчко - Љубитељи фудбала у Брчком ускоро би могли доћи на своје, јер је Влада овог града одобрила 5,5 милиона марака за реконструкцију брчанског стадиона.

Тако би “Скадар на Сави”, како одмила зову Градски стадион у Брчком, коначно могао добити бар приближно планирани изглед као што је био на идејном рјешењу направљеном још 2004. године. Тада је и почела градња, али је она недуго потом стала, а стадион начет зубом времена почео да представља градско ругло. Међутим, доласком нове управе у Фудбалски клуб Јединство са Радојицом Божићем на челу, ствари су од прошле јесени кренуле набоље.

- Прво смо морали све то да окрчимо, јер је било поприлично запуштено. Направили смо зид на западној трибини и почели смо да колико-толико стварамо услове за нормалан рад - нагласио је секретар Јединства Раде Цветковић.

По првобитним плановима од прије петнаестак година, замишљено је да Брчко добије велељепан спортски стадион чији би капацитет био 16.000 сједећих мјеста.

- У договору са челницима Брчког, градоначелником Синишом Милићем и предсједником Скупштине Еседом Кадрићем, за почетак ће се радити само западна трибина. Очекујемо да радови крену почетком априла и да до почетка наредне сезоне буде завршена, а њен капацитет би требало да буде око 6.000 мјеста. Упоредо ће се на истоку подићи монтажна трибина, која би већ наредне године требало да прерасте у бетонску и њен капацитет биће око 1.500 мјеста - рекао је Божић.

За сада нису планирани радови на уређењу атлетске стазе и терена.

- Због кранова, дизалица, али и друге моторизације садашња атлетска стаза биће под сталним оптерећењем па је план да се и она ради наредне године и имала би тартан подлогу. Терен нам је у прилично добром стању, али смо за 2020. годину планирали постављање новог бусења и онда би стадион у Брчком имао репрезентативан изглед - наставио је Божић.

Јединство 7. априла ове године прославља 100 година постојања и поводом великог јубилеја предвиђене су бројне манифестације.

- Већ је договорено да све то буде остављено за крај сезоне. Осим свечане академије, на којој бисмо се присјетили свих оних који су кроз клуб прошли за 100 година, планирали смо и да одиграмо низ утакмица са реномираним екипама. Већ смо имали контакте са Црвеном звездом, Ријеком и једном  шпанском екипом. Имамо обећања да ће слободне термине искористити за долазак у Брчко. Постоји чак идеја и да буде одигран турнир пријатељства, којим бисмо обиљежили вијек постојања, а надам се и прославили повратак међу прволигаше Српске - додао је Божић.

Амбиције

Први дио сезоне у Другој лиги Републике Српске, група исток, фудбалери Јединства завршили су на лидерској позицији са два бода више од требињског Леотара. Амбиције некадашњег друголигаша бивше Југославије су да се послије доста сушних година врати на прволигашку сцену.

- Нисмо далеко од циља, а вјерујем да је ова екипа способна да у бици са Леотаром сачува прво мјесто. Све је подређено том циљу, јер Брчко заслужује да има прволигаша, а вјерујем кроз неколико година и премијерлигаша - нагласио је предсједник Јединства Радојица Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана