Српски делегати неће на састанак КС БиХ

Милан Зубовић
Српски делегати неће на састанак КС БиХ

Бањалука - Почетак такмичења у Лиги БиХ и даље је у магли јер одлуку о томе није потврдио Управни одбор Кошаркашког савеза мада постоје индиције да би то могло да буде ријешено током седмице.

Чланови Извршног одбора КС Републике Српске обуставили су рад у КС БиХ и затражили ванредну сједницу Скупштине те предложили да буде одржана 20. октобра, што ће поново тражити на новом састанку јер не желе да остали клубови буду таоци самовоље екипа из ФБиХ које су на нелегалан начин одлучиле да такмичење започне идућег викенда. Наводно, сједница Скупштине КС БиХ би требало да буде одржана 29. октобра, али је јасно да нису испоштоване процедуре у вези са заказивањем термина.

- Чланови Скупштине и Управног одбора требало би да 30 дана прије заказане сједнице добију позив са дневним редом, али он нама у КС РС још није стигао, тако да не вјерујемо да је уопште заказана те се нећемо одазвати. Тражимо ванредну сједницу која неће експресно ријешити нагомилане проблеме, али би могло да се крене са рјешавањем проблема јер је ово стање неиздрживо - рекао је члан ИО КС РС Горан Цвикић који је и члан УО КС БиХ, а заједно са Борисом Спасојевићем и Даном Муминовић замрзнуо је свој статус.

Поновио је став да ИО КС РС није за то да Игокеа као једини учесник АБА лиге мора играти домаће такмичење те да појединци из КС БиХ само одмажу клубу из Александровца, док то није био случај када су Босна и Широки били дио регионалног такмичења, већ су им се додворавали.

- Жребање и прављење распореда је нелегално и нелегитимно и одлуку о почетку такмичења не може да донесе нико осим Управног одбора, док је одлука од прије неколико дана нелегална и представља кршење свих прописа. УО није донио одлуку о почетку такмичења, тако да оно што је као усвојено није обавезујуће. Не бјежимо од разговора са осталим члановима савеза, али тражимо да буде поштован минимум ранијих одлука - рекао је Цвикић.

Заинтересованост да постане члан Управног одбора изразио је и Мирза Телетовић чиме би, сходно ротацијама, постао предсједник савеза.

- Телетовић је велико име које је много тога направило у играчкој каријери. Његова жеља да дође на чело савеза није спорна и заиста би могао да помогне уколико се у потпуности ангажује. За сада не знамо да ли он има намјеру да живи у БиХ или да из САД, односно неке друге државе стиже на састанке. Не бисмо жељели да он ту буде само форме ради и да на његово име доводе спонзоре - казао је Цвикић.

Судија хоће нову функцију

Кошаркашки судија Харис Биједић из Сарајева послао је пријаву за генералног секретара савеза. Осим њега, пријавио се и Амер Чолан, а функција је упражњена од краја 2016. године када је Дубравко Барбарић поднио оставку. Савез је прије годину и по расписао конкурс за ово мјесто, али до сада није било заинтересованих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана