Српска има тениске бисере који улазе у осјетљив период

Никола Лучић
Српска има тениске бисере који улазе у осјетљив период

Бањалука - Све већу пажњу љубитеља тениса у Републици Српској и БиХ на себе скрећу млади играчи Дражен Петровић и Вања Добрњац, који на већини турнира на којима се појаве постижу сјајне резултате у јуниорском узрасту.

Међутим, да би се таленат који без икакве дилеме посједују преточио у озбиљне резултате и на сениорском нивоу, потребно је да се поклопи доста тога. У јеку Аустралијен опена стижу вијести да је Добрњац био финалиста ИТФ турнира у Београду, док је Петровић прошлу годину завршио као 32. тенисер на листи "Tennis Europe ". С обзиром на то да још нису пунољетни, ускоро улазе у најосјетљивији период развоја. Њихов тренер Бојан Мичић потврђује да је новац један од највећих проблема.

- Пара треба пуно, али не толико за тренинге колико за турнире који односе превише. Та цифра са авионском картом, смјештајем и храном зна достићи и 3.000 марака, што је за наше услове превише. Е сад, замислите колико треба новца да одете на 15 или 20 таквих турнира годишње. Наравно, постоје ту стипендије Министарства породице, омладине и спорта... Али све је то недовољно у периоду транзиције из јуниорског у сениорски тенис - каже Мичић.

Поред тога, прелазак у сурове професионалне воде незгодан је и сам по себи, јер играчи одједном играју против много старијих од себе.

- Уколико се деси неколико пораза, знају да поклекну и потпуно блокирају. Може се десити да се све што су урадили на јуниорском нивоу сруши као кула од карата - рекао је Мичић.

Све је врло комплексно и незахвално за процјењивање, али је он навео да Петровић и Добрњац посједују потенцијал и таленат, те да су врло озбиљни тенисери за своје године.

Добрњац је до финала у Београду стигао прошавши квалификације, а успјех је "подебљао" освојеним турниром у конкуренцији парова.

- Задовољан сам својим играма на почетку године. Финале и титула у Београду доста су утицали и на самопоуздање, па су очекивања на предстојећем ИТФ-у у Широком Бријегу додатно порасла. У неком наредном периоду ме очекује и наступ на државном првенству Србије, тако да ће бити прилике да додатно напредујем - поручио је Добрњац.

Један у сто

Мичић је рекао да у Бањалуци има дјеце која желе да се баве тенисом, али да то није ни близу експанзији од прије неколико година, која се поклопила са успоном Новака Ђоковића.

- Што их је мање, теже је пронаћи врхунске таленте. Треба барем стотињак дјеце да бих извукао један или неколико играча са којима би се могло радити на даљем развоју - рекао је Мичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана