Спортисти проносе славу Српске широм свијета

Милан Зубовић
Спортисти проносе славу Српске широм свијета

Бањалука - Иако је географски веома мала и при том нема огроман број становника, Република Српска свијету је дала неколико врхунских спортиста.

Посљедњи примјер је фудбалер из Бијељине Дејан Јовељић који је из Црвене звезде прешао у Ајнтрахт. Млади српски нападач у тиму из Франкфурта замијениће земљака Луку Јовића који је такође из Бијељине, а прије само неколико дана појачао је Реал Мадрид. Јовељић 7. августа пуни 20 година и двије године је млађи од Јовића, док ће са њемачким “орловима” потписати петогодишњи уговор. Каријеру је започео у Слоги јунајтед да би послије утакмице са Црвеном звездом на “Маракани” 2010. прешао у овај клуб, гдје је прошао све омладинске селекције, а занимљиво је да је и њега у клуб довео Томислав Милићевић који је раније довео Јовића. “Црвено-бијели” су га продали за четири милиона евра, док би додатни милион могли да добију уколико Ајнтрахт идуће сезоне избори наступ на евросцени, као и десет одсто од идућег трансфера. Јовељић је прошле сезоне на 17 лигашких утакмица постигао осам голова и уписао двије асистенције, а на пет утакмица Купа постигао је три гола. Тако ће клуб из града у којем се налази највећа ваздушна лука Европе поново у својим редовима имати нападача из Бијељине.

Нису само њих двојица у првом плану “фудбалске Српске”, већ је ту и Фочак Раде Крунић који ће бити први Србин у дресу славног Милана. Послије неколико година играња за Емполи нашао се на мети неколико италијанских клубова, а предност су имали “росонери” који ће идуће седмице објавити да је трансфер реализован. Иако су све тројица потекла из Српске, таленат су морали да брусе у другим државама, конкретно Србији, али су један од доказа да таленти у Српској нису пресушили, већ их има много више него у неким многољуднијим земљама свијета. Њих тројица су искочила у први план посљедњих дана, док су раније на сцену ступили Мијат Гаћиновић, Срђан Бабић, Гојко Цимирот, Огњен Врањеш... а РС се може похвалити и са много врхунских такмичара у осталим спортовима.

Неманја Мајдов

Посебно мјесто међу спортистима из Српске заузима Немања Мајдов. Џудиста из Источног Сарајева је своје прве спортске кораке направио на тавану родне куће под будним оком оца и тренера Љубише, да би се послије тога окитио титулом свјетског шампиона 2017. године.

 

 

 Огнјен Кузмиц

Кошаркаш из Добоја Огњен Кузмић члан је Реал Мадрида, а са Голден Стејтом освојио је НБА лигу, док је са филијалом Санта Круз Вориорсима стигао до трофеја у Развојној НБА лиги. Његов најбољи друг је Дејан Тодоровић из Мркоњић Града са којим је заједно тренирао у Уникахи, а Тодоровић је сада члан Мурсије. Раме уз раме са њима двојицом је и кошаркашица Саша Чађо.

 

 

Тијана и Бранкица

Прича за себе је одбојкашица Тијана Бошковић из Билеће која је прославила ово мало мјесто на југу Српске. Најбоља одбојкашица свијета, која игра на мјесту коректора, има само 22 године и наступа за турски Езачибаши као и репрезентацију Србије, гдје јој је саиграчица Бранкица Михајловић из Брчког која је такође међу најбољим примачима сервиса на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана