Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС, за “Глас Српске”: Закон забрањује промјену намјене клуба и објекта

Милан Зубовић
Соња Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС, за “Глас Српске”: Закон забрањује промјену намјене клуба и објекта

Продаја, премјештај или гашење спортског колектива неће бити могуће након евентуалне приватизације потврђено је из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске. Те ставке биће предвиђене Законом о спорту Републике Српске који је тренутно у припреми и којим би требало да буде ријешена већина проблема која посљедњих година мучи спортске раднике Српске па многи недефинисано стање користе за личне интересе преко клубова.

- Све радне верзије и релевантна размишљања о теми приватизације иду у правцу потпуног онемогућавања новог титулара ка евентуалној промјени намјене спортске организације као правног лица или промјени намјене спортског објекта или терена којим газдује. Циљ нам је да заштитимо спортске клубове и њихову имовину, али истовремено и да омогућимо лицима која имају капитал да га уложе у клубове и допринесу развоју спорта - изјавила је министар породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић за “Глас Српске”.

ГЛАС: Да ли ће Законом о спорту РС бити регулисана власничка структура клубова и бити омогућена приватизација клубова или неки други вид претварања власничке структуре? Уколико јесте како је то замишљено?

ДАВИДОВИЋ: Законом ће бити дефинисана могућност оснивања клуба као удружења грађана и привредног друштва. Широк спектар власничке структуре спортских организација у наредном периоду даје могућност да се удруживањем грађана задовољи јавни интерес у спорту, али и евентуално приватни и пословни у некој од организационих форми привредних друштава, које потенцијални улагачи препознају за себе као најисплативије. Резултат остварен у оваквим организационим облицима спортских организација поред, првенствено приватног и пословног успјеха, доприносиће развоју спорта Републике Српске и задовољавању јавног интереса.  Свјесни смо интересовања спортске јавности за овај дио закона и зато му приступамо врло одговорно и опрезно, како бисмо на прави начин дефинисали те чланове закона. Зато смо ангажовали и стручњаке из области привредног права, како ништа не бисмо препустили случају.

ГЛАС: Да ли ће  Закон о спорту садржавати одредбе које дефинишу прекршајну или кривичну одговорност руководилаца клубова уколико створе новчане дугове?

ДАВИДОВИЋ: Правни систем Републике Српске и данас омогућава процесуирање лица која злоупотребљавају службени положај, односно свјесно наносе штету правном лицу или клубу којим руководе. Чињеница је да ће нови Закон о спорту увести нове процедуре и дисциплиновати у раду, кроз прописану форму, све спортске раднике почевши од републичких гранских спортских савеза па до спортских клубова и њихових чланова. Јасне и прецизне процедуре омогућиће препознавање и евидентирање незаконитог поступања у раду, а додатно позитивну форму даће и формирање, први пут, посебне самосталне спортске инспекције у оквиру Републичке управе за инспекцијске послове. Ова одлука Владе Републике Српске већ је нашла своје мјесто у Нацрту закона о инспекцијама, чиме се Влада јасно опредијелила за одговорнији приступ спорту свих актера спортског система.

ГЛАС: Докле се стигло са припремом Закона о спорту РС?

ДАВИДОВИЋ: Рад на изради новог Закона о спорту је интензиван и ове седмице планиран је четврти дводневни састанак радне групе, након чега ћемо имати радну верзију Нацрта Закона о спорту, која ће бити предмет стручних расправа, које ћемо организовати у наредном периоду.

ГЛАС: Када би овај закон могао да буде усвојен?

ДАВИДОВИЋ: У форми нацрта закон ће се пред народним посланицима наћи у посљедњем кварталу текуће године у складу са програмом рада Владе и Народне скупштине Републике Српске. Након скупштинске расправе о Нацрту закона могуће је да ће закон бити упућен у јавну расправу, тако да од тога зависи и када ће бити усвојен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана