Славље Берханеа и Надолске у Брчком

Агенције
Славље Берханеа и Надолске у Брчком

БРЧКО - Афеверки Берхане из Еритреје и Пољакиња Каролина Надолска освојили су прва мјеста на Видовданској трци у Брчком на десет километара.

Баш као и претходних година град на Сави био је одличан домаћин једног од најпрестижнијих атлетских догађаја у БиХ, а имена учесника и побједника говоре колико је био и квалитетан. Берхане је једна од највећих свјетских нада на средњим и дугим пругама, а десет километара на улицама Брчког савладао је за 29,07 минута. Он ипак није успио да обори рекорд који је на овој стази 2011. године поставио Кенијац Гордон Мугу Махагу (28,11). Мало изненађење направио је Румун Николеа Соаре (29,20), док је Мурад Марофит из Марока заузео треће мјесто (29,45).

Када су у питању резултати женска трка била је још квалитетнија, а Надолска је оправдала епитет једне од најбољих Европљанки у овом тренутку.

- Било је одлично иако смо имали великог противника у временским условима. Влажност ваздуха била је скоро 95 одсто, температура 28 степени, па су времена прилично добра за такве услове. Публика је била одлична, бодрила нас је током свих десет метара, па из Брчког носим заиста лијепе успомене - рекла је Надолска.

Осим централних трка, организатори су се потрудили да приреде породични догађај. Тако је одржана трка у пузању беба до 15 мјесеци, а такмичила су се и дјеца од пет до 15 година. Одржана је и трка у инвалидским колицима, док је према очекивањима највише учесника окупила трка задовољства на два километра.

- Подијелили смо укупно 4.500 стартних пакета, а вјерујем да је учесника било и више. Посебно ме радује што је било много гледалаца и што смо још једном направили добар посао када је квалитет главних трка у питању. За Берханеа ће се још чути, а Надолска је послије Лоне Чемптаји Салпетер најбоља Европљанка у овом тренутку - рекао је директор трке Борислав Ђурђевић.

Он је посебно захвалио полицији и свим градским службама, те додао да је на обезбјеђењу догађаја учествовало 600 људи.

Догађају је присуствовала и министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић, која је рекла да је ова трка лијеп догађај коме треба дати велику пажњу, те да су ресорно министарство и Влада традиционално њени покровитељи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана