Савез не може да реагује због отказа Поповићу након честитања Дана РС

nezavisne.com
Савез не може да реагује због отказа Поповићу након честитања Дана РС

Фудбалски савез Босне и Херцеговине нема нити механизме, нити надлежности да реагује на било какав начин када је ријеч о отказу играчу Дејану Поповићу.

Ногометни клуб Звијезда из Градачца одлучио је да раскине сарадњу са Поповићем, који је путем друштвених мрежа честитао Дан Републике Српске. Откази и санкције фудбалерима због евентуалног кршења правила понашања или клупске дисциплине дискреционо су право управе клуба, односно челника, појашњавају из кровне бх. фудбалске организације.

“Иако је ријеч о клубу из Прве лиге Федерације БиХ и самим тим у директној надлежности је Ногометног савеза ФБиХ, и ми смо наравно упознати са Поповићевим случејем и отказом који је добио у НК Звијезда Градачац. И Н/ФС БиХ и НС ФБиХ су немоћни да на било који начин реагују по овом питању, било да неко очекује да заштитимо играча или на другој страни да га и ми као Дисциплинска комисија казнимо на неки начин. Дакле, Савез у том случају не може реаговати јер то није у нашој ингеренцији”, казао је за “Независне” члан Дисциплинске комисије Н/ФС БиХ.

Дисциплински правилник Н/ФС БиХ у једном свом дијелу предвиђа санкције играчима, тренерима, клупским функционерима и службеним лицима због  непримјерених изјава, али то у овом слуачају, каже наш саговорник, није могуће узети у разматрање.

“Због непримјерених изјава предвиђене су казне. Међутим, питање је шта и у којој ситуацији се може сматрати непримјереном изјавом. Што се тиче потеза НК Звијезда, они су вјероватно поступили по неком свом правилнику којим је дефинисано понашање њихових играча и јавни иступи и ми се ту немамо право мијешати. Притом не смијемо заборавити да је БиХ дубоко подијељена земља, у малим срединама то је посебно изражено. Претпостављам да су се и челници клуба нашли под одређеним притиском јавности и били на неки начин приморани овако поступити. Није непознато да се играчи, и то у много познатијим лигама свијета, оглашавају путем друштвених мрежа и својим коментарима изазивају одређене реакције јавности. Због тога вјероватно не добијају отказ, али БиХ је једноставно таква земља гдје је све нормално и истовремено ништа није нормално”, истакао је наш саговорник.

Дејану Поповићу, некадашњем фудбалеру Борца из Бањалуке, у петак је уручен отказ у Звијезди из Градачца због честитања Дана Републике Српске на приватном Инстаграм профилу.

“Након састанка Управног одбора поводом поступка играча и капитена Звијезде Дејана Поповића, који је непримјереном и непотребном објавом на друштвеној мрежи Инстаграм нарушио углед нашег клуба, НК Звијезда Градачац раскида сарадњу са овим играчем”, саопштено је из НК Звијезда Градачац.

Поповић је на Инстаграму написао: “Од Требиња до Мањаче заставе се исте каче, од Новога па до Пала све је наше, Богу хвала. За тебе се борба водила жестока. Републико Српска, зјеницо из ока.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана