Рукометни савез БиХ обуставио рад

Душан Репија
Рукометни савез БиХ обуставио рад

Бањалука - Рукометни савез БиХ послао је допис свим клубовима у којем се наводи да је савез обуставио све активности до даљег због, како су навели, немогућности нормалног функционисања.

Овом одлуком практично је залеђено постојање савеза, јер неће бити издавани сертификати, потврде, пријаве, а прелазни рок неће бити верификован. Наравно, питање је да ли ће и када почети Премијер лига, те хоће ли репрезентација наступити у квалификацијама за Европско првенство. Агонија у којој се већ годинама налази овај спорт досегла највиши ниво, а излаза нема ни на видику, без обзира на то што је за сутра заказана скупштина са само једном тачком дневног реда -  званичним пресељењем сједишта савеза из Сарајева у Источно Сарајево. Тиме би се стекли услови да савез основан прије годину добије порески број, али од Пореске управе РС, јер од Пореске управе ФБиХ није успио да издејствује тако нешто. Међутим, већ сада постоје најаве да ће скупштина бити бојкотована. У ФБиХ сматрају велеиздајом што би савез могао бити регистрован у Српској, док рукометни радници из РС поручују да се бјежање од закона на крају увијек вишеструко наплати.

  • Апсолутно није консултован РС РС као суоснивач РС БиХ. Немам ништа против да сједиште буде у РС, напротив, али морају да се испуне сви предуслови за то. Нови савез је “склепан” и основан преко ноћи прије годину и до сада ништа није урађено. Слична грешка не смије да буде поновљена, а прије свега, све се мора радити у складу са законом. Ова скупштина није заказана на статутаран начин јер Управни одбор РС БиХ није имао кворум приликом доношења одлуке,  РС РС су представљала лица која немају легитимитет за то, а скупштину и њен дневни ред нису припремили предсједник и два потпредсједника у сарадњи са предсједницима РС ФБиХ и РС РС - наводи се у саопштењу новог руководства РС РС, које је прије неколико дана од Основног суда у Бањалуци добило потврду да је легитимно изабрано.

Захировић: Ништа спорно

Предсједник РС БиХ Амир Захировић не види ништа спорно у приједлогу да сједиште савеза буде у Источном Сарајеву. Наводи да овакав расплет не би значио брисање дуговања повјериоцима, а она су премашила милион марака, не рачунајући порез према ФБиХ.

- Чујем да постоји могућност бојкота скупштине од стране неких делегата, а уколико се понови прошли пут, поднијећу неопозиву оставку - рекао је Захировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана