Rukometaši BiH na korak od EP, pobijedili Fince

Anadolija
Rukometaši BiH na korak od EP, pobijedili Fince

Rukometna reprezentacija BiH ostvarila je vrijednu pobjedu protiv Finske u četvrtom kolu grupe 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Nakon slavlja u Vanti sa 30:26, bh. rukometaši su u Tuzli stigli do trijumfa rezultatom 31:19 (16:10), i tako stigli na korak od plasmana na EURO 2020.

Poslije uvodnih minuta u kojima su rivali bili poravnani, bh. tim se prvi odvojio u 12. minuti kada je na semaforu bilo 7:4. Od tada su izabranici Bilala Šumana preuzeli kontrolu na terenu i u nekoliko navrata otišli na plus četiri (9:5, 12:8). Do odlaska na odmor BiH je pojačala igru u odbrani i uspjela otići na velikih šest razlike (16:10).

U nastavku bh. rukometaši su bez većih problema održavali prednost. U nekoliko navrata su je i povećavali na deset golova razlike, a na kraju je rezultat glasio 31:19.

Bh. tim su do trijumfa vodili Dino Hamidović sa šest i Dejan Malinović sa pet golova.

BiH za siguran plasman na EURO 2020 do kraja kvalifikacija treba još jedan bod u duelima protiv Bjelorusije 12. ili 13. juna na domaćem parketu i u gostima kod Češke 16. juna. Postoji mogućnost da bh. timu neće biti potreban niti jedan bod pa da bude među četiri najbolje trećeplasirane selekcije koje će zaigrati na EP.

U drugom susretu četvrtog kola grupe 5 Češka je slavila u Bjelorusiji rezultatom 26:24.

Poredak grupe 5: Češka 6 bodova, BiH 6, Bjelorusija 4, Finska 0.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Direktan plasman ostvarili su aktuelni šampion Španija te domaćini Norveška, Švedska i Austrija. Biće to prvo EP na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana