Рукометаш из Дервенте срећу пронашао на сјеверу Европе

Душан Репија
Рукометаш из Дервенте срећу пронашао на сјеверу Европе

Рихимаки - Финска је у свијету углавном позната по зимским спортовима, првенствено хокеју, возачима “формуле 1” и фудбалеру Јарију Литманену.

Посљедњих година у жижу спорадично доспију кошаркаши јер је Лаури Марканен успјешно наслиједио Хана Мотолу. Ипак, ова година је резервисана за рукомет.

Разлог за то је пласман Рихимаки Кокса у Лигу шампиона, те резултати које овај клуб, на изненађење многих, постиже у елити. За разлику од других скандинавских земаља, рукомет је до прије деценију, чак и мање, у Финској био егзотика, али се све промијенило када је један озбиљни приватник дошао на чело Кокса. До прије неколико година наши клубови могли су да дијеле бесплатне лекције финским, а поједини стручњаци попут бившег тренера Борца Бориса Дворшека довођени у ову земљу као мисионари. Да ништа не може без наших људи потврђено је и љетос када је у Кокс стигао рукометни глобтротер, Дервенћанин Саша Пуљизовић. Момак који је каријеру градио у БиХ, Србији, Хрватској, Аустрији, Израелу и Шведској на почетку свог пута сигурно није могао ни да наслути да ће у градићу попут његовог родног, са свега тридесетак хиљада житеља, пронаћи нешто о чему је увијек маштао. Лига шампиона била је његов сан, а сада је постала јава. И то таква да Кокси уопште нису топовска храна, како се у први мах мислило да ће бити. Два ремија и историјска побједа против Туна у седам мечева су потврда да Финци нису залутали.

- Нисам се ни секунд двоумио када је стигла понуда јер ми је животна жеља била да заиграм у Лиги шампиона. Коначно сам добио прилику да осјетим ту атмосферу. Резултати су можда могли бити мало бољи с обзиром на то да имамо прилично јаку екипу, али сви су задовољни с обзиром на то да нам је ово дебитантска сезона. Побједа против Туна је прва коју је остварио фински клуб у Лиги шампиона рачунајући све спортове икада. Не треба ни да спомињем каква је еуфорија настала - прича Пуљизовић за “Глас Српске”.

Наравно, он није једини интернационалац у екипи. Највише је Руса, тројица, ту су и двојица играча из Србије, те по један Молдавац, Бјелорус, Украјинац и Литванац. Кокс, осим Лиге шампиона, игра и Балтичку лигу, док је домаће такмичење ипак на нижем нивоу.

- Мој клуб је шест пута у низу освојио титулу и немамо неку конкуренцију. Балтичка лига је озбиљније такмичење јер наступају клубови из Украјине, Бјелорусије, Естоније, Летоније и Литваније. Путовања су јако напорна с обзиром на то да играмо три такмичења упоредо, па смо нон-стоп у покрету - објашњава Пуљизовић.

С обзиром на то да Финска спада у једну од најдепресивнијих земаља свијета гледајући временске услове, путовања и нису тако лоша.

- Ух, баш је суморно и тмурно вријеме. Нама који нисмо навикли на такво нешто прилично је тешко. Ујутро до девет часова је мрак, магла и сивило су заштитни знак 90 одсто дана у години, тако да путовања добро дођу. Међутим, немам право да кукам с обзиром на то да сам испунио свој сан - рекао је Пуљизовић.

Средњи бек прилично је задовољан својом улогом у тиму и вјерује да ће му се на крају сезоне отворити врата још јачих клубова послије авантуре живота.

Хелсинки на 40 минута

Иако нема много слободног времена, користи га како би отишао у Хелсинки, који је удаљен 40 минута вожње возом.

- Рихимаки је индустријски град и у њему нема много садржаја. Ипак, близу сам престонице Финске, Хелсинки је врло модеран и лијеп град, уређен баш онако како сви имамо претпоставке о Скандинавији - рекао је Пуљизовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана