Роберт Просинечки, селектор БиХ: Није ме брига ко је Србин или Хрват

Глас Српске
Роберт Просинечки, селектор БиХ: Није ме брига ко је Србин или Хрват

Сарајево - Вођење репрезентације БиХ највећи је изазов у каријери Роберта Просинечког, не само због високих амбиција, већ и зато што се морају поклопити многе ствари како би се дошло до резултата с овим тимом.

БиХ често има проблема да јој се одазову сви играчи који су рођени у овој држави и који би могли играти за њу, а посљедњи проблем био је са Јозом Шимуновићем. Одлични дефанзивац Селтика на крају је одлучио да не прихвати позив Просинечког јер није заинтересован да носи дрес БиХ. Хрватски стручњак не жели да се петља у политику, али то није у потпуности могуће ако сте селектор ове репрезентације јер често морате балансирати.

- И овако имамо одличну екипу и младе који долазе и који већ сада могу да играју за А селекцију. Не знам каква је пракса била код мојих претходника, али ја никога нећу да молим. Баш ме брига да ли је неко Србин или Хрват. Играће ми само они који желе да играју за БиХ - изјавио је Просинечки.

Откако је на клупи БиХ замијенио Мехмеда Баждаревића, остварио је по побједу и пораз, уз два ремија у пријатељским мечевима. Посљедња утакмица против Сенегала завршила је 0:0, а он је задовољан виђеним. Први пут је радио са најбољим што има БиХ и могао је видјети на кога може озбиљно да рачуна у идућим мечевима репрезентације.

- Имамо велике амбиције. На турнеји у јануару, када сам тек преузео БиХ, нисам могао да рачунам на странце, већ само на играче из домаће лиге и на У21 репрезентативце. Чак и тако ослабљени, одлично смо одрадили посао. С Американцима смо одиграли без голова, а од јаког Мексика изгубили смо 0:1. У овом циклусу први пут сам имао све најбоље на располагању и одушевљен сам виђеним. Против Сенегала одиграли смо 0:0, а Бугаре смо добили у гостима. Када у екипи имаш Миралема Пјанића и Едина Џеку, знаш што можеш да направиш - додао је Просинечки.

Уочи Свјетског првенства у Русији БиХ ће крајем маја одиграти још неколико пријатељских мечева, а прве званичне под вођством Просинечког на програму су тек у септембру, када стартује Лига нација. БиХ се налази у групи с Аустријом и Сјеверном Ирском, а побједник ће ићи међу најбоље селекције Европе.

Евро 2020. главни циљ

Све што је до сада радио са репрезентацијом БиХ поређено је са квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

- Наш циљ су квалификације за сљедећи Евро, имамо велике амбиције и било који резултат осим пласмана на Европско првенство сматраћу огромним неуспјехом - истакао је Просинечки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана