Ратко Николић, легендарни пивот: Рукомету нема спаса без корјенитих промјена

Душан Репија
Ратко Николић, легендарни пивот: Рукомету нема спаса без корјенитих промјена

Бањалука - Некада најбољи пивот свијета Ратко Николић поздравио је одлуку да на клупу репрезентације Србије сједне Ненад Перуничић, али сматра да је проблем српског рукомета, нажалост, много дубљи.

Рукомет је некада био раме уз раме са осталим колективним дворанским пословима, али је изгубио тај статус и ближе је маргини него врху у којем је годинама био. Николић је, као и већина чланова његове генерације, упозоравао на такав сценарио, али то годинама није имао ко да чује. Сматра да је Перуничићево именовање корак напријед.

- Драго ми је што је добио шансу, коначно смо кренули путем кошаркашке и одбојкашке репрезентације у којима су Сале Ђорђевић и Никола Грбић показали колико знају. Верујем да Перун и Неђа Јовановић имају све потребно да направе искорак, али биће им много тешко, јер је у рукомету расуло и не треба да очекујемо чуда преко ноћи - рекао је Николић за “Глас Српске”.

Онда је практично у истом даху појаснио који је горући проблем.

- Дуго нас прате тотална конфузија и лоша организација. Клубови једва састављају крај с крајем, па се ни ове сезоне практично до почетка лиге није знало који ће играти. Има доста ствари које су неискоришћене, првенствено мислим на укључивање људи који имају знање и искуство да помогну бар саветима. Јако смо талентована нација, али како ствари стоје, гледајући кроз свој камп, мислим да се српском рукомету, гледајући мало даље, не пише добро. Ако не кренемо од нуле и не направимо потпуно нову стратегију која нас дугорочно може вратити тамо где смо били, бојим се да ћемо склизнути и ниже од просечности - упозорава Николић.

Не тако давно био је у Управном одбору Рукометног савеза централне Србије, али је брзо дигао руке од свега. Ипак, за крај додаје да постоји нада бар када је ријеч о репрезентацији.

- Тешко је почињати од врха, али бих за почетак Перуничићу дао један олимпијски циклус, а не да годишње мењамо селектора. Имамо квалитетне играче, додуше, не у тој мери као када сам ја играо, али има их. Љуба Обрадовић је направио одличан посао у квалификацијама за Светско првенство, момци који су релативно анонимни показали су како се игра за национални тим и то је оно што ми даје наду за оптимизам. Перун сигурно може да настави његов пут, али је потребно стрпљење. На Светском првенству не очекујем чудо, битно је да коначно пребродимо дечје болести, а онда ће доћи и резултати - закључио је Николић.

Звезда зове из пензије

Николић је неколико мјесеци без клуба и чинило се да ће завршити каријеру, међутим…

- Дефинитивно сам мислио да је крај, али ми не дају (смијех). Имам позив неколико клубова, али ако се будем враћао, биће то Црвена звезда. Размислићу још десетак дана и донети коначну одлуку. У добром сам физичком стању, али пошто имам академију у Уједињеним Арапским Емиратима и камп у Србији, ломим се. Не бих желео да се враћам само реда ради - рекао је Николић.

На нашу опаску да би повратком у Звезду био на оку селектору Србије Ненаду Перуничићу, који сједи и на клупи Београђана, слатко се насмијао и рекао да је то ипак немогућа мисија.

Отворена “Моцарт арена”

Компанија “Моцарт” јуче је отворила кошаркашки и рукометни терен у бањалучком парку “Младен Стојановић”, а својим присуством увеличале су га легенде ових спортова Жарко Паспаљ и Ратко Николић.

- Ово је феноменална ствар, морам признати да сам помало љубоморан на децу која су добила овакав терен, јер их ми нисмо имали када смо почињали да шутирамо лопту. Драго ми је што постоје компаније попут “Моцарта”, који је обновио или изградио 67 нових терена, већину у Србији, али, ево, почели су и у Републици Српској - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана