Радослав Нестеровић, генерални секретар КС Словеније, за “Глас Српске”: Дончић одиграо сезону из снова

Милан Зубовић
Радослав Нестеровић, генерални секретар КС Словеније, за “Глас Српске”: Дончић одиграо сезону из снова

Бањалука - Кошаркашка репрезентација Словеније као шампион Европе неће наступити на овогодишњем Мундобаскету у Кини јер није изборила наступ кроз много оспораван начин квалификација.

Лишени највећих звијезда Словенци нису изборили наступ у најмногољуднијој земљи свијета, а генерални секретар тамошњег Савеза Радослав Раша Нестеровић за све је окривио челнике ФИБ-е и Евролиге који нису успјели да усагласе ставове док очекује да добије вајлд кард за Олимпијске игре 2020. године.

- Систем квалификација нас је уназадио. Доста је неправедно што не можеш да рачунаш на све играче и то је проблем малих држава те представља апсурд. Производиш НБА или евролигашке играче које не можеш да користиш. Надам се да ће та ситуација бити регулисана и да ћемо моћи играти у пуном саставу. Позивницу за Светско првенство нећемо добити јер су попуњене све групе, али имамо обећање ФИБА да ћемо добити вајлд кард за квалификације за Олимпијске игре па живимо у нади да ће тако бити - изјавио је Нестеровић за “Глас Српске”.

Мало ко зна да је Нестеровић кум Луки Дончићу који је уз Горана Драгаћа највећа звијезда словеначке кошарке. Иза младог Дончића је феноменална руки сезона у дресу НБА лигаша Даласа који није изборио плеј-оф.

- Лука је сјајан. Одиграо је сезону из снова. Паметно игра и нисам очекивао овако висок ниво игара јер је новајлија у НБа лиги - казао је Раша.

На трибинама дворане у Мајамију између домаћег Хита и Маверикса окупило се двије хиљаде навијача који су дошли да виде Драгића и Дончића.

- То је неки феномен, усхићење, еуфорија... неки понос јер имамо два врхунска играча у НБА што нисмо никада имали тако да навијачи воли да их прате. То је доказ да Словенци воле кошарку и да ће пратити екипу у било ком крају света - казао је Нестеровић.

Када су у питању локалније теме, најактуелнија је оно око могућег учешћа Олимпијакоса у АБА лиги.

- Причало се о томе више пута мада највише информација о тој ситуацији добијем из медија. Олимпијакос пратим прије свега због Василиса Спанулиса са којим сам тамо играо и мислим да је у питање нека политика односно трговање интересима. Не свиђа ми се ово затварање АБА лиге јер су неки клубови привилеговани и имају загарантовано место радили добро или не. На дуже време то неће опстати. Таква ситуација може да функционише у САД, али код нас не пије воде - истакао је Нестеровић.

Нагласио је да је већина клубова са овдашњих простора није у стању да се носи са европским гигантом.

- Олимпијакос улаже огромне паре и немогуће је поређење са екипама са ових простора. Једноставно је превише пара и могућности на њиховој страни. Могу Црвена звезда и Партизан да играју са њима, али шта ће остали тимови. Ту је и логистика, треба отићи до Грчке и вратити док њих у Евролиги, рецимо очекује наступ у Русију, па Грчкој, негдје код нас па у Шпанији... није то лако изводљиво - рекао је Нестеровић.

Евролига и НБА

Раша није желио да се много да се упушта у прогнозирање нових шампиона НБА лиге и Евролиге.

- У НБА је предност на страни Голден Стејта јер има дубину и ширину ростера те по два врхунска играча на свакој позицији. Тешко ће било која друга екипа успети да им парира на седам утакмица. Може да добије две, евентуално три, али четири јако тешко. Евролигу нисам посебно пратио и поред Фенербахчеа и Реал Мадрида, Барселона би могла да изненади са Светиславом Пешићем. Панатинаикос са тренером Риком Питином је освежење. Сви су били доста скептични, али је он показао да је мајстор кошарке и да нема везе коју екипу води. Брзо се прилагодио и скидам му капу. Није лако са НБА или колеџ система доћи у Европу где је скроз другачије у дворани са 20.000 људи који бацају свашта на терен те је тотално другачија атмосфера и менталитет - казао је Нестеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана