Радник први добија рефлекторе

Синиша Котараш
Радник први добија рефлекторе

Сарајево - Градски стадион у Бијељини и стадион “Под Бијелим бријегом” у Мостару први ће добити рефлекторе захваљујући у склопу Пројекта унапређења расвјете на стадионима Премијер лиге БиХ који је потписао генерални секретар Фудбалског савеза БиХ Јасмин Баковић са овлашћеним представницима “Филипса” у БиХ, “Манедра компани” из Мостара и “Слес” из Тузле.

Ово је потврдио генерални секретар Извршног одбора ФС БиХ Нихад Хоyић. Разлог што ће рефлектори засијати у Бијељину и Мостару прије осталих градова, је тај што су тамошњи фудбалски функционери у сарадњи са градским властима, прецизирали све детаље. Укупна вриједност радова износи 1,33 милиона долара и то је тек трећина укупног износа који ће требати да се комплетан пројекат заврши. Преостале двије трећине требало би да обезбиједе сами клубови и локалне заједнице, тако да би ускупни трошкови изградње рефлектора требали да износе око четири милиона долара. Генерални секретар Радника Слободан Ђорђић, каже како се у Бијељини одавно кренуло у реализацију овог пројекта.

- Ми смо са нашом локалном заједницом одавно у договору око извођења тих радова и реализације цјелокупног пројекта. Већ су одрађена сва потребна мјерења, како за електрично напајање, те резервно напајање, тако и око изградње стубова. Сада је на реду израда коначног пројекта и надам се, ускоро и почетак радова. Све детаљи око тога биће тема разговора са челницима Савеза и тада ће бити дефинисани сви детаљи у вези са пројектом. У сваком случају, надам се да ће наредне године бити одиграна и прва утакмица под рефлекторима, те да ће љубитељи фудбала у Бијељини и Семберији имати још боље услове за праћење мечева - нагласио је Ђорђић.

Сви радови морају бити завршени до новембра 2019. године, тако да ће у 2020. години један од услова за нормално одигравање премијерлигашких утакмица бити и постојање рефлекторске расвјете.

  • Још раније је Извршни одбор савеза одобрио да се на девет стадиона у БиХ уреди рефлекторска расвјета. Сада ће представници Савеза са сваким клубом, те локалним заједницама одакле ти клубови долазе, потписати тројни уговор за извођење радова на електроинсталацијама, као и набавци и монтажи стубова на предвиђеним стадионима. То, укратко, значи да клуб и локална заједница припреме све, од трафо-станице до стуба, а да Савез монтира рефлекторе и изда све потребне сертификате - појаснио је Хоyић.

Ко још добија рефлекторе?

У склопу овог пројекта предвиђено је да потпуно нову расвјету добије девет стадиона на којима се играју премијерлигашке утакмице. Међутим, још није дефинисано који ће градови, односно општине поред Бијељине и Зворника бити обухваћени.

- Планирани су стадиони ГОШК-а у Габели, Младости у Добоју код Какња, те Крупи на Врбасу, као и у “Врапчићима”. Стадион Вележа се води као перспективни стадион у ФБиХ, а тек треба да дефинишемо који ће стадион у Републици Српској да се води као перспективни - нагласио је Хоyић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана