Радник најуспјешнија екипа Српске: Мала екипа која дише за клуб

Душан Репија
Радник најуспјешнија екипа Српске: Мала екипа која дише за клуб

Радник - Трофеј Купа БиХ, четири пехара у низу у Купу Републике Српске, два пета мјеста у Премијер лиги, неколико респектабилних трансфера у иностранство, деби и други излазак у Европу, а упоредо са овим афирмација младих играча. Све наведено иде у прилог тврдњи да је Фудбалски клуб Радник тренутно далеко најуспјешнији и најорганизованији клуб у Српској.

Бијељинци су нас већ навикли да из сезоне у сезону помјерају границе и пишу само лијепе стране историје, а посљедњу су украсили прекјуче у Шамцу седмим пехаром најмасовнијег такмичења под окриљем ФС РС. Фудбалери су јуче имали заједнички ручак и отишли на заслужен одмор који ће овог љета бити много краћи, јер је тренер Младен Жижовић окупљање заказао за 12. јун, а непуних мјесец касније, 11. јула је први меч квалификација за Лигу Европе. Играчи и стручни штаб ће се бар мало одмакнути од радне свакодневице, али за административце и директора Небојшу Томића нема предаха. Колико је у ствари све што прави Радник импресивно говори и податак да сав терет организације и послова који се не виде на терену, али их и те како има и обимни су, обављају четири човјека! Баш толики је апарат најуспјешнијег клуба Српске и то проширен за четвртог члана прије тридесетак дана.

- Вјерујте да је тако. Секретар клуба Слободан Ђорђић, те Светлана Спасојевић и Биљана Млађеновић, која је скоро постала дио нашег тима, и ја радимо буквално даноноћно. То се више не може мјерити у новцу, мислим да се то зове љубав. Нисмо у могућности да ширимо тим због натегнутих финансија, па се посвећеношћу трудимо да све надокнадимо, а да играчи размишљају само о терену. Иако нисмо у горњој половини лиге када су финансије у питању, по резултатима јесмо и то је сатисфакција свима нама - рекао је Томић.

Слика је ипак мало шира, јер директор Сембераца подвлачи да ништа не би било могуће без подршке свих чланова Управног одбора, на челу са предсједником Младеном Крстајићем који је и посложио структуру која функционише.

- У клубу влада велика слога па и они који нису сваки дан на стадиону, а чланови су руководства, безрезервно нам вјерују и пружају подршку. Не смијемо да заборавимо ни град Бијељину. Наравно, наш рад би био узалудан да немамо групу момака у свлачионици која функционише као породица - рекао је Томић.

Одлука да Радник игра квалификације за Лигу Европе убрзала је многе ствари па се ужурбано ради на формирању тима који ће и у новој сезони наставити овим путем. Први стријелац Ирфан Хаџић је скренуо пажњу многих клубова, а додатни проблем је што ће послије квалификација за ЛЕ моћи да напусти клуб без обештећења, јер му истиче уговор.

- Покушаћу са његовим менаџером да договорим наставак сарадње. Била би  велика ствар уколико успијемо. На радару богатијих већ дуго су Владимир Брадоњић и Славиша Радовић, као и Демир Пецо, са којим смо прије неколико дана продужили уговор. Тиме смо се осигурали да не оде без обештећења, али ако стигне понуда која одговара и њему и нама нећемо му стати на­ пут, јер је то заслужио игром и понашањем у претходне три године. О појачањима је још рано да причамо иако не сједимо скрштених руку и водимо неколико разговора на ту тему - рекао је Томић.

Свима је јасно да екипе из БиХ и окружења буџет у највећој мјери пуне продајом играча. Неминовност је да свако љето оду понајбољи играчи, а најкомпликованији задатак је пронаћи адекватне замјене са што мање потрошеног новца.

- Мислим да имамо поприлично добро организован скаутинг, гледамо много младих играча, а оне најбоље покушавамо да доведемо. Тај пут се за сада показао исправним. На исти начин дошли смо до Самира Мемишевића, Дине Беширевића, Бесима Шербечића... У прилог нам иде и чињеница да сада можемо продати играче из Премијер лиге за респектабилнији новац него прије пет, шест година, али адут су нам и проценти од идућег трансфера - открио је Томић начин функционисања Радника.

 

 

Помоћни терен и рефлектори

Полако, али сигурно и Градски стадион у Бијељини поприма обрисе здања које ће у наредним годинама моћи да одговори и европским захтјевима.

- За двадесетак дана почињемо да градимо вјештачки терен, јер смо у сарадњи са градским властима обезбиједили земљиште уз Градски стадион, а ФС БиХ путем УЕФА програма донира подлогу. Колико имам информацију, расписан је и тендер за рефлекторе, па уколико све буде у реду, за два, три мјесеца моћи ћемо да се похвалимо тереном, а за неких пола године моћи ћемо да организујемо утакмице и у вечерњем термину - рекао је Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана