Прва лига од идуће сезоне са десет клубова

Зоран Вајкић
Прва лига од идуће сезоне са десет клубова

Бањалука - Прва лига Републике Српске у фудбалу од идуће сезоне дефинитивно ће имати десет клубова јер су чланови Извршног одбора ФСРС одбацили иницијативу клубова који су тражили да оваква одлука буде примијењена тек од сезоне 2020/21.

Присутни делегати су, након дуже расправе, ипак остали при ранијој одлуци према којој ће Прва лига РС од сезоне 2019/20. имати десет клубова. Према мишљењу чланова ИО, одлука је донесена на вријеме и по прописима, тренутно је болна, али ће у дужем временском периоду донијети много бенефита. И то не само локалним заједницама, већ и комплетном фудбалу Републике Српске. Званичан одговор на своју иницијативу прволигаши Српске добиће писменим путем до краја ове године.

На редовном састанку Извршног одбора ФСРС донесено је и још неколико значајних одлука у вези са предстојећом такмичарском полусезоном. Између осталог, усвојен је календар такмичења за прољећни дио сезоне 2018/19., који ће стартовати 9. и 10. марта наредне године. Такође, одлучено је да полуфиналне утакмице Купа РС буду одигране 17. априла и 15. маја, док ће одлука о термину одигравања финала бити донесена накнадно.

Једнако важна је и информација да ће Република Српска наредне године добити пет нових терена са вјештачком травом вриједности 1.300.000 КМ. То ће бити реализовано из програма УЕФА, која је, у сврху побољшавања услова, донирала средства националним фудбалским савезима.

За изградњу ових терена аплицирало је шест регионалних фудбалских савеза, Приједора, Градишке, Добоја, Бијељине, Источног Сарајева и Требиња. РФС Бањалука, те савез који не уђе у реализацију овог пројекта, добиће терене 2020. године.

Истовремено, наредне године ће бити спроведен још један, можда и најбитнији, пројекат, чија ће средства у вриједности од 300.000 долара финансирати ФИФА, а зове се "ФИФА гол". Овај пројекат подразумијева изградњу два фудбалска терена са вјештачком подлогом, свлачионица и трибине, а након исцрпне анализе, одлучено је да овај пројекат буде реализован у Прњавору.

Ко испада из лиге?

Сада кад је јасно да ће Прва лига РС наредне године сигурно бити смањена, највећа дилема ће бити колико ће клубова морати, на крају сезоне, да се пресели у нижи ранг такмичења. У најповољнијој варијанти, из Прве лиге ће испасти три клуба, и то само у случају да Премијер лигу не напусти ниједан српски клуб. А у оној најнеповољнијој, ако из Премијер лиге испадну два клуба, у Друге лиге РС ће морати чак пет екипа. То би значило да ће само првопласирани тим Лиге за опстанак и наредне године бити члан прволигашког друштва. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана