Промјене једини начин за оздрављење рукомета

Синиша Котараш
Промјене једини начин за оздрављење рукомета

Бањалука - Тренутна ситуација у рукомету Републике Српске, као и већини регионалних рукометних савеза, иницирала је одржавање конференције за штампу у просторијама Рукометног клуба Борац.

Присуствовали су јој Веселин Крунић, предсједник новог премијерлигаша требињског Леотара, Саша Стојчић, предсједник РК Козара Млијекопродукт из Козарске Дубице, Војислав Рађа, први човјек добојске Слоге, члан Извршног одбора РС БиХ Александар Миљуш, директор Борца Владимир Бранковић, те кандидат за предсједника Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић.

Главна тема била је недавна Скупштина РС РС која је прекинута приликом покушаја да се изабере нови предсједник, али и стање у рукометном спорту РС које, према њиховим ријечима, није нимало сјајно.

- Морам рећи да смо и ми сами помало криви за ово што се дешава у Рукометном савезу јер смо у протекле три године, играјући СЕХА лигу, те Европу, поприлично занемарили наш савез. Након што смо успјели да се као клуб стабилизујемо, покушали смо да се активније укључимо у рад Регионалног РС Бањалука, покушавајући да помогнемо у рјешавању нагомиланих проблема, што је и изазвало бурну реакцију људи на његовом челу. Треба, међутим, знати да у РС Бањалука пуне три године није одржана Скупштина и да тамо влада прави хаос - нагласио је Умичевић.

Говорећи о чињеници да је он, као потпредсједник РК Борац, био кандидат Регионалног РС Добој, поновио је да је управо нерад и неактивност властитог савеза разлог за то.

- Вјерујем да ћу, на крају, бити изабран за предсједника и ако то буде тако, прво ћу урадити комплетну ревизију пословања, те увести инспекцију како би се утврдило шта се то све дешавало у претходном периоду. Тек када средимо стање у РС РС, прећи ћемо на РС БиХ, гдје је ситуација иста као и код нас, ако не и гора. При томе се уопште не заваравам да ће бити лако, јер знам да нас чека велики посао - категоричан је Умичевић.

Предсједник Слоге Војислав Рађа тврди да је стање у РС РС испод сваког нивоа и да његов регионални РС пружа максималну подршку кандидатури Умичевића.

- Желимо да изаберемо делегате који ће овај спорт вратити тамо гдје и заслужује, у сам врх квалитета и популарности. Имамо одговорност, али и обавезу да сачувамо рукомет и новим генерацијама створимо услове за несметан рад и развој. Ово како се сада ради не води никуд - истакао је Рађа.

Предсједник РК Приједор и члан Извршног одбора РС БиХ Александар Миљуш истакао је да је РС РС до прије двије године био много бољи дио РС БиХ, али да је хаотично стање допринијело да се сада не зна ни да ли је сопствена лига одиграна по закону.

- Ми смо прије двије године, када је требало да се формира кровни савез, били много бољи дио. Имали смо одређену делегацију која је водила рачуна о клубовима и имала већ припремљене конкретне приједлоге о даљем раду. Међутим, увијек смо на свом терену, у Републици Српској, наилазили на зид, никога није интересовао статус клубова, и сада смо ту гдје јесмо, на дну - тврди Миљуш.

У Херцеговачко-романијском савезу већ су одржали редовну Скупштину и потврдили кандидатуру Маринка Умичевића, а исто ће у четвртак, на својој Скупштини, урадити и Регионални РС Приједор. РС Добој је то већ направио, а очекује се да би у наредних десетак дана биле одржане и скупштине у РС Бањалука и Бијељина, као би прекинута Скупштина Рукометног савеза Републике Српске напокон могла бити настављена. И, што је најважније, и завршена.

Даћемо свој допринос

Новинарима се у Бањалуци обратио и Веселин Крунић, предсједник РК Леотар, новог члана Премијер лиге БиХ.

- Свјесни смо да рукомет има много проблема и желимо да дамо свој допринос његовом оздрављењу. Веома је важно да Рукометни савез РС убудуће има максималну подршку регионалних савеза, као и свих клубова - рекао је Крунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана