Prazne klupe na utakmicama liga RS

Darko Pašagić
Prazne klupe na utakmicama liga RS

Banjaluka - Praksa započeta u prethodnim sezonama da fudbalski klubovi u zvaničnim utakmicama u zapisniku nemaju dovoljan broj prijavljenih igrača nastavljena je i ove.

Naime, već u prvom kolu u tri najviša ranga takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske podaci su porazni, jer od 88 klubova od kojih je 84 izašlo na teren čak njih 46 nije imalo u ovom zvaničnom dokumentu potrebnih 18 fudbalera. I dok je za timove koji se takmiče u trećeligaškoj konkurenciji i koji imaju jako male budžete to donekle i razumljivo, nije jasno kako to sebi dozvoljavaju drugoligaši, a naročito prvoligaši. Čak četiri kluba od 12 u eliti Srpske u prvom kolu nisu imala dovoljno igrača na spisku, iako većina od tih sportskih kolektiva od matičnih opština i gradova, za razliku od drugoligaša i trećeligaša, ipak dobija pristojne iznose za nastup u prvoligaškom društvu, a igrači, iako nisu profesionalci, dobijaju mjesečnu naknadu.

- Razlog zašto smo u Istočno Sarajevo putovali samo sa 15 igrača je što pet fudbalera još nije dobilo međunarodni sertifikat, dok nam je jedan morao pauzirati zbog tri žuta kartona. Vjerujem da će to brzo biti riješeno i da ćemo već od drugog eventualno od trećeg kola biti kompletni u zapisniku - naglasio je direktor Slobode iz Mrkonjić Grada Gojko Đurić.

U Fudbalskom savezu Republike Srpske o ovom pitanju zauzet je oštar stav.

- Propozicije takmičenja su jasno precizirane i klubovi moraju da ih se pridržavaju, a to je da moraju imati 18 igrača u zapisniku. Ranijih godina se znalo dešavati da na gostovanje ekipe doputuju sa deset ili manje igrača, čak se to nekoliko puta desilo i domaćim timovima, a sada je obavezno da ih imaju bar 11, jer bez tog broja utakmica neće biti odigrana. Svaka ekipa, koja je imala manje od 18 fudbalera u prvom kolu biće upozorena, a već poslije drugog kola moraće da dokažu da li je manjak imena u zapisniku opravdan ili ne. Poslije toga će takmičarski organi pojedinih liga sprovoditi mjere i kažnjavati klubove, ako bude dokazano da je nepotpun zapisnik neopravdan - naglasio je vršilac dužnosti generalnog sekretara FS RS Goran Đejić.

Treba dodati da je po propozicijama takmičenja u sva tri najviša ranga FS RS obavezno da svaki klub u zapisniku ima najmanje po dva igrača do 21 godine i da tokom svih 90 minuta bar jedan od njih mora biti na terenu, te da se timovi toga pridržavaju.

Sutjeska u problemu

Kada je riječ o prvoligaškim klubovima, najveći problem ima trener Sutjeske Miljan Radanović, koji u idealnim uslovima na raspolaganju ima samo 19 igrača.

- Ne treba da bude čudno ako u nekom od narednih kola budemo igrali sa 12, 13 igrača, s obzirom na to da neki momci ne mogu odsustvovati s posla, neki su na odmoru, a neki će igrati juniorsku i kadetsku ligu. Bilo bi bolje da smo mogli zadržati šest, sedam igrača poniklih u našem klubu, a koji sada nastupaju u Premijer ligi. Međutim to je problem malih sredina, svi idu gdje im je bolje - rekao je Radanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana