Правила нису иста за све клубове

Дарко Пашагић
Правила нису иста за све клубове

Бањалука - Посљедњих неколико дана много се нагађало ко би могао умјесто Борца заиграти у Премијер лиги БиХ, али, по свему судећи, биће то Челик који је то право изгубио на травнатом терену, али га је вратио због лиценце добијене у другостепеном поступку.

Прије двије године у сличној ситуацији као сада Борац нашао се Челик. Зеничани су првенство завршили на шестом мјесту, али због неизмирених обавеза нису добили лиценцу. Ишли су на Другостепену комисију, а “златни папир” су добили, по многима, на недозвољен начин, Борац се жалио на незаконитост, али је жалба одбијена. Бањалучани су тада били први испод “црте” и без обзира на то што су имали сву потребну папирологију, нису добили дозволу јер су током такмичења изгубили право наступа у елити.

Иста ситуација је сада, само што ће Челик бити награђен за испадање. У жељи да сазнамо ко би могао заузети Борчево мјесто у Премијер лиги, претходних дана смо контактирали са бројним особама из ФС РС или представницима ФС РС у одговарајућим тијелима ФС БиХ, којима из жеље да их заштитимо нисмо саопштавали имена. Да ли из незнања или због можда двосмисленог тумачења спорног члана, тврдили су да су правила јасна и да ће то бити клуб из оне ентитетске лиге у коју се враћа екипа која није добила лиценцу. По слиједу ствари то је требало да буде Рудар Приједор, који ће бити други у шампионату РС, али од тога на крају неће бити ништа.

Наиме, у спорном члану 40. Правилника о лиценцирању клубова за учешће у Премијер лиги БиХ, између осталог, стоји:

“Уколико неки од клубова Премијер лиге БиХ који је по пласману обезбиједио учешће у Премијер лиги не добије лиценцу у одређеној такмичарској сезони, умјесто њега право учешћа стиче клуб који по пласману није обезбиједио учешће, али посједује лиценцу (клуб са бољим пласманом). У ситуацији када више од два клуба који су по пласману обезбиједили учешће у Премијер лиги БиХ нису добила, тада се тај број упражњених мјеста може попунити клубовима из првих ентитетских лига (нижи ранг такмичења) према редослиједу спортског пласмана и услова добијања лиценце у поступку ванредне примјене система лиценцирања клубова. У складу са претходним ставом, предност уласка има клуб из оне ентитетске лиге у коју се враћа клуб из Премијер лиге БиХ”.

Ко је у праву, просудите сами, али очигледно је да иста правила не важе за све клубове подједнако.

У Зеници још чекају

Иако је готово извјесно да ће Челик замијенити Борац, на “Билином пољу” још ништа званично нису добили.

- Све је још неслужбено, али се надам да ћемо и наредне сезоне играти Премијер лигу. Имамо добре односе са клубом из Бањалуке и жао нам је што се ово десило тако великом клубу. Могли смо се и ми наћи у тој ситуацији, али срећа да је у клуб ушао Ајдин Олгун, који је санирао скоро све дугове и на крају смо добили лиценцу - истакао је генерални секретар Челика Исмар Хускић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана