Посљедња нада за рукомет

Душан Репија
Посљедња нада за рукомет

Бањалука - Рукометни радници који воде клубове спремни су да сједну за исти сто и започну нормализацију у Рукометном савезу БиХ да ­би био избјегнут најцрњи сценарио - најављена суспензија ЕХФ-а.

Европска кућа рукомета одредила је да је 20. август посљедњи рок за доказе о иницијативи или проналаску рјешења да би најтрофејнији спорт у БиХ коначно кренуо са дна. Године малверзација, слободно се може рећи и криминала, милионска дуговања за која се претпоставља да износе између три и четири милиона марака, довели су до могуће суспензије клубова и репрезентације из европских такмичења, што би на неки начин значило и крај рукомета. Свих мрачних година клубови су били свијетла тачка, а тек онда репрезентација, иако је одлазећи предсједник Амир Захировић својевремено тврдио супротно. Како је руководство савеза прије десетак дана поднијело оставке, врућ кромпир у рукама је клубова и ентитетских савеза, а судећи према расположењу имамо разлога за оптимизам, без обзира на кратак рок за поправљање година нерада и небриге. Представници РС РС, који сваког дана ишчекују правоснажну одлуку суда да су легално и легитимно изабрани на функције које обављају, у међувремену су формирали комисију која има задатак да са колегама из РС ФБиХ покуша да пронађе рјешење. Данас је у Мостару сједница представника федералног савеза, а први човјек Босне из Високог Аднан Делић нема дилему да ће делегати показати јединство.

- У контакту сам са колегама из свих клубова, сви су свјесни да немамо ни дан за губљење. Клубови су држали рукомет живим и сигуран сам да ћемо бити уједињени, како ми тако и они на нивоу цијеле БиХ, да бисмо покушали да спасимо што се спасити може. Сигуран сам да ћемо сјести и брзо се договорити да бисмо све поставили на здраве основе, да имамо јасну визију - рекао је Делић.

Његово мишљење дијели и предсједник Скупштине Зрињског Дарио Пушић, уз напомену да је потребна подршка институција.

  • Наше намјере и воља нису под знаком питања, али сигурно нећемо моћи сами. Држава мора да се укључи у рјешавање проблема, видио сам да је Олимпијски комитет БиХ то већ урадио, што је добро. Оптимиста сам, али морамо бити врло брзо, кратки и јасни - рекао је Пушић.

Шта је ново у “новом” савезу?

Одлазећи предсједник РС БиХ Амир Захировић најавио је приликом преузимања дужности да ће у врло кратком року поднијети кривичне пријаве против одговорних за хаотично стање и велике дугове, али то се није десило ни 14 мјесеци касније. Један од разлога је сигурно тај што је формирањем фамозног “новог” РС БиХ, који никада није добио порески број, већина дотадашњих челника само обукла нова одијела и наставила да ради, па је у ствари питање шта је ново у “новом” савезу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана